current views are: 1

13 Απριλίου 2014
Δημοσίευση05:53

Όσα δεν είπαν Σαμαράς- Μέρκελ και σχεδιάζουν για χρέος και αποκατάσταση αδικιών

Δύο ήταν τα σημαντικότερα σημεία της κοινής συνέντευξης Σαμαρά – Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν παρουσία κια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Δημοσίευση 05:53’
αρθρο-newpost

Δύο ήταν τα σημαντικότερα σημεία της κοινής συνέντευξης Σαμαρά – Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν παρουσία κια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Δύο ήταν τα σημαντικότερα σημεία της κοινής συνέντευξης Σαμαρά – Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν παρουσία κια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Ποια ήταν αυτά; 

Η φράση του Αντώνη Σαμαρά στο τέλος των δηλώσεών του ότι θα κεφαλαιοποιήσουμε τα οφέλη από την έξοδο στις αγορές, και η φράση της Άνγκελα Μέρκελ περί διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ας προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τι είπε η κ Μέρκελ για το χρέος και γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει αυτήν την λέξη στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες .

Η κ Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει. Είναι άλλωστε απόφαση των υπουργών οικονομικών στο Γιουρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012 .

Ωστόσο η κ Μέρκελ δεν μπορεί να δεσμευτεί για τον χρόνο έναρξης αυτής της συζήτησης για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα που μπορεί μεν να είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια χρειάζεται όμως να σταθεροποιηθεί στα ίδια επίπεδα και τους επόμενους μήνες.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Γερμανία εν όψει ευρωεκλογών. Η γερμανίδα καγκελάριος δέχεται πυρά για την πολιτική που ασκεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και για την πολιτική της απέναντι στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Αυτά τα πυρά δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να γίνουν περισσότερα, δεσμευμένη για την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Θα είχε αρνητική επίπτωση, λένε οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά της Γερμανίας, στην προσπάθεια που κάνει να είναι κυρίαρχος και στις ευρωεκλογές.

Επιπροσθέτως, η ίδια η κ Μέρκελ όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα είναι στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επιλέξει να λειτουργεί θεσμικά, δηλαδή να στηρίζει τα όργανα που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα που είναι η τρόικα, το Γιουρογκρουπ, το ΕΚΟΦΙΝ.

Και τέλος θα έπρεπε να στείλει και ένα μήνυμα στις αγορές τις οποίες έχει ανάγκη για τον δανεισμό και της δικής της χώρας .

Ας δούμε τώρα γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει την λέξη χρέος στις δηλώσεις του.

Καταρχήν γιατί είναι μια συζήτηση που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες και η σεναριολογία που θα ακολουθούσε θα ήταν ανεξέλεγκτη.

Δεύτερον και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν συνεχίσει έτσι τότε η συζήτηση θα ανοίξει ούτως ή άλλως αφού υπάρχει δέσμευση των εταίρων μας.

Και τρίτον σε όλα αυτά τα δύο χρόνια ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει πρώτα να έχει κλείσει η συμφωνία και μετά να την ανακοινώνει. 

Τι σημαίνει «κεφαλαιοποίηση»  

Πολιτικά η έξοδος στις αγορές έχει σημαντικά οφέλη για την κυβέρνηση. 

Πρώτον εδραιώνεται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο η θέση της χώρας μας στην Ευρώπη. 

Δεύτερον η αλλαγή κλίματος προσελκύει εκτός από μεγάλα funds και μικρόετρους επενδυτές να επενδύσουν στην χώρα μας. 

Τρίτον υπάρχει δημοσιονομικό όφελος καθώς η χώρα εκτιμάται ότι θα μπορεί να δανείζεται πλέον με χαμηλότερο επιτόκιο. 

Τέταρτον δεν χρειάζεται να υπάρξουν νέα μετρά και οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αρκεί μόνο η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών για να επιταχυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. 

Οι πολίτες 

Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Να μεταφερθούν όλα αυτά τα οφέλη στους πολίτες. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης η μείωση της φορολογίας και η επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις .Επιπλέον μέλημα να ανοίξουν τις στρόφιγγες του δανεισμού οι τράπεζες με κριτήρια που θα διασφαλίζουν και την αποπληρωμή αυτών των δανείων .

Για αυτούς τους λόγους και το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι «τα μανίκια παραμένουν σηκωμένα και δεν εφησυχάζει κανείς».


σχετικα αρθρα