«Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι» και θα νικήσουμε με μεγάλη διαφορά, διακήρυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές.

«Στις 25 Μάη, ο λαός θα γράψει ιστορία», τόνισε και  προέβλεψε ότι, λόγω της κρισιμότητας της εκλογικής αναμέτρησης και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη «θα έχουμε απέναντι μας θεούς και δαίμονες» καθώς «θα επιστρατευτεί για άλλη μια φορά απέναντί μας, όχι μόνο η εγχώρια ολιγαρχία αλλά και η Ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ελίτ».

Ωστόσο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα γεννήσει αυτόματα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, θα επιφέρει πτώση της κυβέρνησης και εθνικές εκλογές, και θα δημιουργήσει και ένα συντριπτικό ρεύμα αλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας επανέφερε τα διλήμματα των ευρωεκλογών λέγοντας ότι η επιλογή στις ευρωεκλογές είναι απλή: «Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα; Με τον Σαμαρά και τον υφιστάμενό του, ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Με την εκτροπή ή με την ανατροπή;».

Σε εκτενή αναφορά του σχετικά με την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, ότι, ναι είμαστε έτοιμοι, σαν έτοιμοι από καιρό και αποφασισμένοι». Για τον λόγο αυτό πρόσθεσε είναι ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει καθημερινά την μάχη, ενισχύοντας την εικόνα ενότητας του κόμματος, σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε τη πολυτέλεια να ταλαντευτούμε ούτε στιγμή».

Επανερχόμενος στην σκληρή κριτική που άσκησε στην επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα και στην στάση της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν ο λαός τους το επιτρέψει, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τις ευλογίες και τις εντολές της κυρίας Μέρκελ, θα παγιώσει το σημερινό καθεστώς της δουλείας, της δουλοπρέπειας, της μετατροπής της Ελλάδας σε φτηνό οικόπεδο, της μετατροπής των εργαζομένων σε φτηνή και φιμωμένη μάζα».

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο είπε ότι «δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες μια τέτοια πολιτική ηγεσία» και πρόσθεσε ότι «καλύτερα ίσως από κάθε τι, δείχνει το ανάστημά τους το γεγονός ότι δεν τόλμησαν να θέσουν ούτε καν το κρίσιμο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων» και ότι «έδωσαν εκ των υστέρων τη διαρροή ότι το έθεσαν, σε ένα κρεσέντο αθλιότητας αλλά και αυτο-εξευτελισμού, για να εισπράξουν αργότερα, την κατηγορηματική διάψευση της γερμανικής πλευράς. Και δειλοί, και ψεύτες με λίγα λόγια».

Αναφερόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε

«Ως πότε ο εξαφανισμένος από τη Βουλή και το δημόσιο διάλογο κύριος Σαμαράς, ως πότε ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός, θα κρύβεται πίσω από διαγγέλματα και παραμύθια αισιοδοξίας;», και πρόσθεσε: Κύριε Σαμαρά, θα απολογηθείτε στη Βουλή, θέλετε δεν θέλετε. Δεν πρόκειται να δοξαστείτε κρυπτόμενος. Θα απολογηθείτε, γιατί κάνατε το Μαξίμου φωλιά ακροδεξιών και συνομιλητών της Χρυσής Αυγής. Θα απολογηθείτε, γιατί δεν σεβαστήκατε τους θεσμούς και τις επιταγές της δημοκρατίας που ορκιστήκατε να υπερασπίζεστε. Θα απολογηθείτε, γιατί παραδώσατε τα κλειδιά της κυβέρνησης και της χώρας σε άτομα που τα χαρακτηρίζει ο αντιδημοκρατικός κυνισμός και η ετοιμότητα να συνδιαλαγούν και με το διάβολο προκειμένου να κρατηθείτε στην εξουσία. Γιατί εσείς ο ίδιος, μέσω εμπίστων εκπροσώπων σας, γίνατε συνομιλητής μιας εγκληματικής συμμορίας, συνομιλητής ατόμων που ακούνε τη λέξη δημοκρατία και τραβούν το πιστόλι τους. Θα απολογηθείτε επίσης για το νέο μνημόνιο που έχετε συμφωνήσει και κρατάτε στα συρτάρια σας μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές.  Θα απολογηθείτε, γιατί είστε εσείς και οι έμπιστοι φίλοι σας, απειλή για τη δημοκρατία, απειλή για την ομαλότητα που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα, απειλή για τη σταθερότητα».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής της Ευρώπης προς μια διαφορετική κατεύθυνση , ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια Ευρώπη που θα απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών εκτός συνόρων, για Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό, για λύση της κρίσης στην Ουκρανία με όρους συνεργασίας, για αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων και την απόσυρση των πυρηνικών όπλων , για μια Ευρώπη δημοκρατική, χωρίς τον άτυπο νόμο του ισχυρού που καθορίζει τις πολιτικές της.