current views are: 1

13 Απριλίου 2014
Δημοσίευση14:16

Ποια νομοσχέδια έρχονται μετά το Πάσχα – Τι θα γίνει με απολύσεις, υγεία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όλοι οι υπουργοί έχουν να τρέξουν μνημονιακές υποχρεώσεις που πρέπι να τις ολοκληρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει επιτέλους έργο στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων .Ωστόσο κάποιοι υπουργοί που έχουν επιφορτιστεί με τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερο .

Δημοσίευση 14:16’
αρθρο-newpost

Όλοι οι υπουργοί έχουν να τρέξουν μνημονιακές υποχρεώσεις που πρέπι να τις ολοκληρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει επιτέλους έργο στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων .Ωστόσο κάποιοι υπουργοί που έχουν επιφορτιστεί με τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερο .

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Όλοι οι υπουργοί έχουν να τρέξουν μνημονιακές υποχρεώσεις που πρέπι να τις ολοκληρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει επιτέλους έργο στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο κάποιοι υπουργοί που έχουν επιφορτιστεί με τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερο .

Η αρχή από τον υπουργό οικονομικών και τους αναπληρωτές Σταικούρα και Μαυραγάννη. Και οι τρείς έχουν να παρουσιάσουν σε λίγες ημέρες στη Βουλή το μίνι φορολογικό που θα προβλέπει μείωση της φορολογίας και κατάργηση των φόρων πολυτελείας.

Αμέσως μετά το Πασχα θα πρέπει να έχουν έτοιμα  όλα τα νομοσχέδια για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος που προέκυψε από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ακόμη θα πρέπει να υλοποιήσουν την εξαγγελία του πρωθυπουργού για συμψηφισμό των χρεών, καθώς και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε πολίτες και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα στενή παρακολούθηση χρειάζεται και η πορεία των εσόδων του κράτους δηλαδή τα χρήματα που εισπράττει το δημόσιο από τους πολίτες .Για να πάνε καλύτερα τα έσοδα αυτά θα πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες κυρίως στην αποπληρωμή των οφειλών τους στην εφορία .

Πολλή δουλειά έχει όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα δεν είναι όμως εύκολο να περάσει και στο DNA του δημοσίου. Ο υπουργός το γνωρίζει αυτό όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι για ακόμη μια φορά θα κλειθεί να συγκρουστεί με συντεχνίες , συνδικαλιστικές ομάδες, αλλά κατεστημένα πολλών ετών. Το πολιτικό κόστος εδώ δεν είναι μικρό και μάλιστα σε μια χρονιά που οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Εκτός από τις απομακρύνσεις υπαλλήλων ο κ Μητσοτάκης έχει επιφορτιστεί και με την διαδικασία των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Εδω το ζητούμενο είναι ένα: πλήρης διαφάνεια και ουσιαστική κάλυψη των αναγκών του κράτους σε τομείς όπως η υγεία η παιδεία και η ασφάλεια .

Η στροφή στην καθημερινότητα των πολιτών που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να μην περνά και από το υπουργείο υγείας. Ο Αδωνις Γεωργιάδης εκεί έχει μεγάλη ανηφόρα μπροστά του .Τα κενά στα νοσοκομεία ιδιαίτερα στην επαρχία είναι πολλά η κατάσταση στον ΕΟΠΠΥ δεν είναι η καλύτερη δυνατή ενώ οι κόντρες με γιατρούς και φαρμακοποιούς καλά κρατεί. Πολλά πράγματα ίσως να επιδέχονται καθυστέρησης …τα ζητήματα όμως της υγείας των πολιτών και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους όχι.

Και φτάνουμε στην  ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν: Κωστής Χατζηδάκης και Θανάσης Σκορδάς έχουν πολύ τρέξιμο μπροστά τους. Οι εντολές του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφέστατες –κανένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια δεν πρέπει να πάει χαμένο. Να μην υπάρξει κοινοτικό χρήμα ποθ θα μείνει αδιάθετο όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων και οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίζονται μέσω προγραμμάτων και οι προβληματικές επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν ξανά βιώσιμες.Σημαντικές σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι οι επαφές που θα κάνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί με τον τραπεζικό κλάδο από τον οποίο η κυβέρνηση ζητά να απλοποιηθεί η διαδικασία χορήγησης δανείων ιδιαίτερα στους νέους επιχειρηματίες .

Τώρα σηκώνουμε τα μανίκια είπε ο Σαμαράς στις δηλώσεις του μετα την συνάντηση με την Μέρκελ ….Και δεν εννοούσε μόνο αυτούς τους υπουργούς …….αλλά όλους.


σχετικα αρθρα