Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αφού πρώτα πέρασε... δια πυρός και σιδήρου.

Είναι σύνηθης η τακτική της Αριστερής Πλατφόρμας, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, να βάζει... «αστερίσκους» σε διακηρύξεις και αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, καταθέτοντας τροπολογίες τις οποίες αποσύρει -συνήθως - αφού δεν γίνονται δεκτές και τελικά ψηφίζει λευκό.

Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση: δύο τροπολογίες που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα - επικεφαλής της οποίας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - δεν έγιναν δεκτές και μετά την απόρριψή τους, η Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

Αργά απόψε, αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών, με την έγκριση περίπου 35 υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, έχουν επιλεγεί 21 πρόσωπα από το στενό κομματικό πυρήνα, καθώς και 14 «εξωκοινοβουλευτικοί», προσωπικότητες, δηλαδή, εκτός του κόμματος, οι οποίες θα αποτελέσουν εκπλήξεις.

Επιπλέον, συζητούνται 7 ονόματα στα οποία ακόμη η Κεντρική Επιτροπή δεν έχει καταλήξει - μέσα σε αυτά είναι και οι υποψηφιότητες για τις οποίες ερίζουν οι διάφορες πλευρές, μεταξύ αυτών και του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσενη.

Πολλές είναι, πάντως, οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί,ως προς τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο και κυρίως αφορούν συνεργαζόμενους και όχι κομματικά στελέχη. Η ολοκλήρωση της συγκρότησης του ψηφοδελτίου αναμένεται να γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Τις βασικές ενστάσεις και τον προβληματισμό του για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που θα εκδηλωθούν από το εξωτερικό, ενόψει των ευρωεκλογών, διατύπωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρεμβαίνοντας στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι είναι αναγκαίο «να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό» και πρόσθεσε ότι απαιτείται «μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό».

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία.» Επίσης , υπογράμμισε ότι «αν μια Κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο, όπως η Κύπρος, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της, αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης».