Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Απάντηση στο Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στα οικονομικά του νέου κόμματος, έδωσε, μιλώντας σε κατοίκους της Ρόδου, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο πρώην υπουργός αναρωτήθηκε «πού βρίσκει τα λεφτά το Ποτάμι». Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε:

«Σωστή ερώτηση, σε λάθος άνθρωπο, τη λάθος εποχή. Αν ο κ. Κρεμαστινός και οι σύντροφοί του έκαναν, όταν έπρεπε, παρόμοιες ερωτήσεις σε κάποιους συναδέλφους τους στο υπουργικό συμβούλιο, η χώρα δεν θα είχε φτάσει εδώ».

Με αυτήν την αφορμή ο δημοσιογράφος έδωσε και τα πρώτα δείγματα... πολιτικού ροκ, αφού ανέβασε τους τόνους όπως δεν συνηθίζει:

«Πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να θέτεις ερωτήματα για τη χαμηλού κόστους προεκλογική καμπάνια του "Ποταμιού", όταν το κόμμα σου έχει φεσώσει τον ελληνικό λαό με 140 εκατομμύρια - τόσα είναι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ - χρήματα που θα στερηθεί η χώρα για να μπορεί ο κ.Κρεμαστινός και ορισμένοι σύντροφοί του να συνεχίζουν την πολιτική τους καριέρα. 140 εκατομμύρια δάνεια, επιπλέον των πολλών εκατομμυρίων επιχορήγηση που κάθε χρόνο εξακολουθούν να παίρνουν τα πολιτικά κόμματα», είπε χαρακτηριστικά ενώ προσωποποίησε την επίθεση:

«Ειδικά βέβαια στην περίπτωση του κ.Κρεμαστινού εγείρονται κι άλλα θέματα. Ένας άνθρωπος που ενώ ήταν υπουργός αναβαθμίστηκε από επίκουρος καθηγητής σε αναπληρωτή καθηγητή, ενώ παράλληλα φρόντισε να αποκαταστήσει με ανάλογες αποφάσεις και μέλη της οικογένειας του, δεν μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής. Η κοινωνία θέλει να προχωρήσει μπροστά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάει τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος».

Δεν χαριεντιζόμουν με πολιτικούς - Έκανα τη δουλειά μου

«Είμαι ανοιχτός στην κριτική του κόσμου και θέλω με τους πολίτες να τα συζητώ όλα. Είναι θράσος του παλιού συστήματος να θέτει ηθικά ζητήματα σε ένα νέο σχηματισμό όπως είναι το "Ποτάμι". Για πολλά χρόνια ήμουν το κόκκινο πανί της σεβαστής εξουσίας της Αθήνας. Οι φωτογραφίες μου με τους πολιτικούς δεν είναι χαριεντίσματα σε προσωπικά γλέντια αλλά δημοσιογραφικές, είναι φωτογραφίες της δουλειάς μου. Αυτοί που θέτουν τα ερωτήματα, πρέπει πρώτα να απαντήσουν σε πολλές ερωτήσεις», είπε.


Για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε στην οικονομία χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του νησιού, είπε χαρακτηριστικά:


«Η Ρόδος είναι ένα νησί που μπορεί να έχει έχει 11 μήνες τον χρόνο τουρισμό. Η περιφέρεια πρέπει να βάλει τη Ρόδο στον παγκόσμιο χάρτη. Πρέπει να έχουμε λογική δικαίου απέναντι στα αιτήματα της κοινωνίας. Τουρισμός και εξαγωγές οι δύο σημαντικότερες λέξεις στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν λεφτά. Ο έλληνας είναι τα λεφτά. Πρέπει να απελευθερωθούν οι δομές, οι μηχανισμοί. Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο στήριξης από το κεντρικό κράτος. Ο αδύναμος δεν έχει φωνή και ο πολιτικός πρέπει να ακούει και αυτόν που δεν έχει φωνή, όχι μόνο τις συντεχνίες.Ζούμε σε μια κοιμώμενη χώρα από τις φλογέρες των πολιτικών, ζούμε σε μια κοιμώμενη Ευρώπη».


Και προς το τέλος της συζήτησης, προέτρεψε τους συνομιλητές του: «Ο πολιτικός ηγέτης υποχρεούται ν'αφυπνίζει και να χτυπάει καμπανάκι. Δεν μπορείτε να είστε στις όχθες. Πρέπει να μπείτε στο ποτάμι».