Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Μετά τη συμφωνία με την τρόικα, κυριάρχησε η εντύπωση ότι ο Γιάννης Στουρνάρας οσονούπω εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα είχαν γραφτεί και τα πόστα που θα μπορούσε να αναλάβει: επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Είχε επίσης γραφτεί ότι αντικαταστάτης του στην πλατεία Συντάγματος θα ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού.  

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, είχε πυροδοτήσει τις φήμες μιας και την περασμένη Δευτέρα δεν δίστασε να δηλώσει ότι «Οι στόχοι που είχα θέσει έχουν επιτευχθεί. Ξεκινά νέος κύκλος για μένα», χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του για τις μελλοντικές του κινήσεις.  

Ωστόσο στην οικονομία φαίνεται ότι οι κύκλοι δεν κλείνουν ποτέ. Ιδιαιτέρως για μια χώρα σαν την Ελλάδα του 2014. Ναι, μπορεί να βγήκαμε στις αγορές και να κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα για την έξοδο από τα Μνημόνια. Μπροστά μας έχουμε όμως μια νέα μεγάλη διαπραγμάτευση. Το υπονόησε η Άγγελα Μέρκελ την Παρασκευή: την συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.  

Μόλις χθες, το διεθνές πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ μετέδωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια, ενώ συζητείται και επιπλέον κούρεμα επιτοκίων. 

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι ποιος θα αναλάβει το βάρος της νέας διαπραγμάτευσης με καλύτερες προοπτικές από τον Γ. Στουρνάρα, τον οποίο, πλέον,  οι παράγοντες της Κομισιόν γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Η απάντηση που αρχίζει να γίνεται πεποίθηση και στον Αντώνη Σαμαρά είναι ουδείς,  χωρίς να υπάρχει καμιά προσωπική αιχμή για τον κ. Παπασταύρου. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι η αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα θα ήταν παρακινδυνευμένη, καθώς όσα έρχονται είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που πέρασαν και ταυτοχρόνως η οικονομία είναι αυτή που θα κρίνει το έργο της κυβέρνησης. 
Η αίσθηση ότι «αντί να φεύγουμε, μένουμε» τις τελευταίες μέρες άρχισε να διαχέεται και στο υπουργείο Οικονομικών, αν και ο Γ. Στουρνάρας αποφεύγει τις συζητήσεις ακόμα και με τους στενότερους συνεργάτες του.  

ΥΓ: Μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Γ. Στουρνάρα υπάρχει πολύ καλή χημεία και η σχέση τους στα χρόνια που συνεργάζονται έχει γίνει πραγματικά φιλική.