Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Μια συνάντηση λίγων λεπτών στο περιθώριο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εκτόνωσε την ένταση που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές εξ αιτίας των απόψεων που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Αριστερού Ρεύματος για την Ευρώπη για έξοδο από το ευρώ αλλά και για την συγκρότηση του Ευρωψηφοδελτίου. 

Στην συνάντηση αυτή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε να αντιμετωπιστεί ισότιμα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το γραφείο τύπου να στείλει την ομιλία του όλα τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να μην υπάρξουν ερμηνείες και παρερμηνείες για τα όσα είπε στην χθεσινή του ομιλία . Τελικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου έστειλαν τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ κανένα άλλο στέλεχος δεν είχε παρ’ όμοια αντιμετώπιση. 

O Παναγιώτης Λαφαζάνης πάντως και χθές σήκωσε το γάντι που του ειχε πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ειχε ζητήσει σύμπνοια και συντροφικότητα γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες απευθυνόμενος στην πραγματικότητα στον εκπρόσωπο του Αριστερού Ρεύματος και επανέφερε τις γνωστές του θέσεις για την Ευρώπη και για την εξοδο από το ευρώ κάτω από προυποθέσεις.Απόψεις τις οποίες προσπάθησε να περάσει και τελικό κείμενο της ΚΕ όπως φαίνεται αδικα αφού καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία. 

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν εκρυβαν πάντως τον εκνευρισμό τους από αυτή την εξέλιξη λέγοντας ότι η πρόταση εξόδου από το ευρώ δεν είναι καθόλου ριζοσπαστική. «Δεν καταλαβαίνουμε πως θα οφεληθούν οι συναταξιούχοι με αυτή την προοπτική  ελεγαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.. Αλλωστε το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι το δίλημμα που εβαζε ο Σαμαρας προκειμένου να συγκαλύψει την απάνθρωπη πολιτική των μνημονίων. Εαν επαναφέρουε εμείς αυτό το δίλημμα είναι σαν να τον διευκολύνουμε». 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατέθεσε  μάλιστα ένα οκτασέλιδο κείμενο μέσα στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει  να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει κάποια άλλη λύση. «Αν επενδύσουμε στο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, δεν θα δούμε κυβέρνηση ούτε με κυάλια» είπε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και εμφανίστηκε κατηγορηματικός εναντίον των εκπτώσεων του ριζοσπαστισμού που γίνονται στο πλαίσιο προσέγγισης της κεντροαριστεράς. 

«Υπάρχει ζωή εκτός ευρωζώνης;» αναρωτήθηκε ακόμα  ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και στη συνέχεια πρόσθεσε «Αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσουμε τώρα δημόσια και με σχέδιο. Εάν η χώρα εκβιαστεί μελλοντικά, εάν μας θέσουν ασύμφορα διλήμματα τότε μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη». 

Και στο οκτασέλιδο κείμενο της Αριστερής πλατφόρμας αναφέρεται χαρακτηριστικά «Θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να εκπονήσει και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση το κόμμα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση και με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή». 

Τα προβλήματα για την συγκρότηση του Ευρωψηφοδελτίου ξεκίνησαν σχετικά νωρίς αφού η Αριστερή Πλατφόρμα διαφώνησε με κάποιες από τις υποψηφιότητες των συνεργαζόμενων με το κόμμα τους .Οι αντιδράσεις αφορούσαν  την υποψηφιότητα του   πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη αλλά και  της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά και του Πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Για τους δυο τελευταίους οι ενστάσεις αφορούσαν την συμπόρευση τους στο παρελθόν με τον Κώστα Σημίτη ενώ παρ όμοιες αντιδράσεις υπήρξαν και για τον  δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου. 

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις υποψηφιότητες των οικονομολόγων  Γιάννη Βαρουφάκη  και  Κώστα Λαπαβίτσα . Ο τελευταίος  είναι πρόταση της ΑΝΑΣΑ και τον στηρίζει και η  Αριστερή Πλατφόρμα  ωστόσο η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι απόψεις του  Γιάννης Βαρουφάκης είναι πιο κοντά σε αυτά που λέει επίσημα ο  ΣΥΡΙΖΑ

Πληροφορίες θέλουν ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα να έχει κάνει πρόταση στον Λάκη Λαζόπουλο ο οποίος ακόμα δεν έχει απαντήσει. Έτσι τα τελευταία ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν την Μεγάλη Τετάρτη μετά από συνεδρίαση  της Πολιτικής Γραμματείας. 

Πέρα λοιπόν από τα κομματικά στελέχη που επελέγησαν για να διεκδικήσουν την ψήφο για την Ευρωβουλή και οι οποίοι είναι

  • Ο Νίκος Χουντής
  • Ο Δημήτρης Παπαδημούλης
  • Ο Γιάννης Μηλιός
  • Η Σοφία Σακοράφα, άλλοι 15 υποψήφιοι συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν σε ψηφοφορία στην ΚΕ.

Αυτοί είναι:
1. Νίκος Ξυδάκης (δημοσιογράφος)
2. Γιάννης Μυλόπουλος (πρύτανης ΑΠΘ)
3. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
4. Αρχοντόπουλος Ακης ΕΥΑΘ _σκουριές
5. Κωσνταντίνα Κούνεβα (συνδικαλίστρια)
6. Στέλιος Κούλογλου (δημοσιογράφος)
7. Αλεξάνδρα Χριστακάκη ( ΕΡΤ)
8. Γιώργος Κατρούγκαλος (συνταγματολόγος)
9. Κώστας Χρυσόγονος (συνταγματολόγος)
10. Θέμης Κοτσιφάκης
11. Σάββας Ρομπόλης (Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ)
12. Δημήτρης Χριστόπουλος (καθηγητής στο Πάντειο)
13. Δήμητρα Μανώλη (Καθαρίστρια -συνδικαλίστρια)
14. Σατιχά Σουλεϊμάν (Ρομά)
15. Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός)