Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ω καιροί, ω ήθη! Η σταυροδοσία στις ευρωεκλογές αλλάζει άρδην τον τρόπο που τα κόμματα αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη λίστα, πολύ δε περισσότερο όταν έχουν μπροστά τους την κρίσιμη για όλους αναμέτρηση του Μαϊου. Οι εκλογές της 25ης Μαϊου για την ευρωβουλή είναι καθοριστικές για τη Ν.Δ. που επιδιώκει να εμπεδώσει την κυριαρχία της και, πάντως, να μην δώσει εικόνα ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον Αλέξη Τσίπρα που αν δεν κερδίσει καθαρά θα βρεθεί αντιμέτωπος με έντονη αμφισβήτηση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και, φυσικά, για την “Ελιά” , το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει την τύχη του Ευ. Βενιζέλου ως κυβερνητικού εταίρου. 

Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό άπαντες να αναζητούν, πέραν από τους ικανούς και τους λαμπερούς που θα κερδίσουν τις ψήφους. Τον Λαζόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον Ζαγοράκη η Ν.Δ! Και έπεται συνέχεια… 

Το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Ωστόσο, ήδη κάποιοι έχουν λάβει το «ΟΚ» από τον Αντώνη Σαμαρά και κάποιοι άλλοι κόπηκαν στο... παρα πέντε της ανακοίνωσης. 

Το δεξιό στίγμα 

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. επιδιώκεται να ικανοποιεί αρκετές παραμέτρους. Να σηματοδοτεί μεν το «άνοιγμα» προς το μεσαίο χώρο αλλά ταυτόχρονα να κρατά και ισορροπίες με τη δεξιά, όπου σημαντικά τμήματα του εκλογικού κοινού είναι εκτός γαλάζιων τειχών. Η απομάκρυνση του Φαήλου Κρανιδιώτη, στον απόηχο της υπόθεσης Μπαλτάκου, αποτέλεσε, υπό την έννοια αυτή, «πλήγμα». Η πρώτη σκέψη ήταν να περιληφθεί στη λίστα ο κ. Θανάσης Πλεύρης, ωστόσο το ενδεχόμενο προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και από το εξωτερικό. Εν τέλει, στην ευρωλίστα θα βρεθεί ένας άλλος πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., με λιγότερες «γωνίες» στο λόγο του, ο Κυριάκος Βελόπουλος. 

Το «κέντρο» 

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που διακινήθηκαν στον τύπο (Καθημερινή) φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες των δύο καθηγητών ιατρικής, Χριστόδουλου Στεφανάδη και Δ. Λινού, του γνωστού μουσικοσυνθέτη κ. Σταύρου Ξαρχάκου, που διετέλεσε και την περίοδο 2000-2004 ευρωβουλευτής, αλλά και της πρώην συζύγου του Νίκου Κωνσταντόπουλου, διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου του υπ. Εξωτερικών κ. Φωτεινής Τομαή. 

Ουδείς γνωρίζει αν το βράδυ των εκλογών η Ν.Δ. θα σηκώσει το κύπελλο της εκλογικής νίκης, ωστόσο βάζει στη μηχανή της κάποιον που το έπραξε το 2004. Ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που σήκωσε το Ευρωπαϊκό Θοδωρής Ζαγοράκης φαίνεται να έχει «κλειδώσει», ενισχύοντας κατά πολύ και τη δυναμική της Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα. 

Το ντέρμπι των σταυρών 

Οι τελευταίες προσθήκες, χωρίς να αποκλείεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς κρατά και κάποιον κρυφό άσσο για την αυριανή ανακοίνωση, αυξάνουν πολύ το επίπεδο δυσκολίας για τις 5 εκλόγιμες θέσεις που, βάσιμα, διεκδικεί η Νέα Δημοκρατία. Ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ σκληρός.  

Από τους νυν βουλευτές, οι οποίοι και αναμένεται να παραιτηθούν τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης μοιάζει να έχει περισσότερες πιθανότητες από τον κ. Κώστα Μουσουρούλη ενώ αμφίβολες είναι οι προοπτικές για τις δύο κυρίες που θέλουν να συνεχίσουν για μια ακόμη θητεία στην Ευρωβουλή, την κ. Ρόδη Κράτσα και την κ. Νίκη Τζαβέλλα, που το 2009 είχε βρεθεί στις Βρυξέλλες μέσω της λίστας του ΛΑΟΣ. 

Σκληρή μάχη θα δώσουν οι Ελίζα Βόζεμπεργκ, πρώην βουλευτής Α' Αθήνας και δικηγόρος με υψηλή αναγνωρισιμότητα, η κ. Νατάσσα Ράγιου, πρώην βουλευτής Αχαϊας, αλλά και ο Μανόλης Μαυρομάτης γνωστός αθλητικός δημοσιογράφος και ήδη μία φορά ευρωβουλευτής. 

Σπυράκη vs Kύρτσος

Μία σκληρή μάχη που, πιθανά, χωρά μόνον ένα αναμένεται μεταξύ της Μαρίας Σπυράκη και του Γιώργου Κύρτσου. Η πρώτη μέσω Μέγκα, προσωποποίησε το τελευταίο διάστημα τη γραμμή του Μαξίμου. Ο δεύτερος, επί χρόνια, επεδίωξε να είναι η φωνή της «κεντροδεξιάς». Και οι δύο απολαμβάνουν αναγνωρισιμότητας αλλά αντιμετωπίζουν και ενστάσεις. Τα όσα έλεγε, την περίοδο 2008 – 2009, η πρώην δημοσιογράφος του Μέγκα δεν έχουν ξεχαστεί από τους καραμανλικούς, οι οποίοι άλλωστε είναι πυρ και μανία εναντίον του κ. Κύρτσου, υπενθυμίζοντας ότι έχει διατελέσει και υποψήφιος επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. Βέτο δεν τίθεται, προφανώς, ωστόσο βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί. 

Οι λοιποί εκ των 42 

Είναι σαφές ότι ένα ψηφοδέλτιο 42 ατόμων μπορεί πολύ δύσκολα να «κλείσει», ειδικά από τη στιγμή που οι περισσότεροι δεν έχουν παρά ελάχιστες πιθανότητες εκλογής. Αν και στελέχη με αναφορές σε διαφορετικούς επαγγελματικούς και γεωγραφικούς χώρους ή ηλικιακές ομάδες και πιθανότατα μεγάλων ικανοτήτων, η υποψηφιότητά τους θα έχει μόνον στόχο μία καλή επίδοση:
Πρόκειται για τους Δημ. Δαββέτα, σύμβουλο του Α. Σαμαρά επί θεμάτων πολιτισμού, Β. Κoρκίδη, Προέδρο της ΕΣΕΕ, Γ. Σμυρλή, εκ των αξιολογότερων στελεχών της Νεολαίας, Γρ. Ζαφειρόπουλο, πρ. Δήμαρχο Χαλανδρίου κ.α.