Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μία Ελληνοαμερικανίδα καλείται από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να λάβει τα ηνία του υπουργείου Υγείας και να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα»  του ομοσπονδιακού νόμου για την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, του περιβόητου ObamaCare

Η 48χρονη Σύλβια Μάθιους Μπέργουελ, απερχόμενη διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου αντικαθιστά την Καθλίν Σεμπέλιους, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της, προϊόν πιέσεων των ρεπουμπλικανικών πιέσεων.

Η Ελληνοαμερικανίδα, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τον Μπαράκ Ομπάμα κι τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε σύντομη τελετή στο Λευκό Οίκο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χίντον της δυτικής Βιρτζίνια. Κόρη της Κλειούς Μάθιους (Μαρούδα το πατρικό επώνυμο), πρώην δημάρχου του Χίντον και του Δρ. Γουίλιαμ Πίτερ Μάθιους, «κρατάει» και από τις δύο πλευρές από τη χώρα μας.

Οι παππούδες της Βασιλική (Μπάκαρη) και Διονύσης (Ντένις) Μαρούδας ήταν έλληνες μετανάστες, οπως και οι παππούδες από την πλευρά του πατέρα της.

Το βιογραφικό της είναι πλούσιο. Απόφοιτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει διατελέσει πρόεδρος του Walmart Foundation, ενώ έχει εργαστεί στο ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς για 10 χρόνια.

Εργάστηκε και στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal, θεωρείται αρχιτέκτονας των ομοσπονδιακών προϋπολογισμών που οδήγησαν στα πλεονάσματα της περιόδου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το NBC, ήταν εκείνη που διέταξε το κλείσιμο της κυβέρνησης το περασμένο φθινόπωρο, την πρώτη εδώ και 17 χρόνια.

Ο δρόμος που έχει είναι μακρύς, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «ορκιστεί» κατά του Obamacare. Η Σύλβια Μάθιους Μπέργουελ θα μετρήσει τις δυνάμεις της...