Τήρηση ενιαίας "γραμμής" και αποφυγή της πολυφωνίας από τα κυβερνητικά στελέχη ζήτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να οπλιστούν με υπομονή και αποφασιστικότητα,  καθώς, όπως είπε, "τρέχουμε σε μαραθώνιο".  Ο ίδιος, όπως τόνισε, είναι οπλισμένος και με τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, ζήτησε από τους υπουργούς και υφυπουργούς να κάνουν το ίδιο αλλά και να τα μεταλαμπαδεύσουν και στους πολίτες.

Παράλληλα, ο κ Παπανδρέου υποστήριξε ότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος της ύφεσης επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει και το τέλος της κρίσης και των προβλημάτων.

Όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός τόνισε, αυτοί διαψεύστηκαν στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους για την Ελλάδα, τόνισε, θα διαψευστούν και τώρα.

Στις 15 Απριλίου το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Αναφορικά με το νομοσχέδιο αποκρατικοποιήσεις, αυτό θα κατατεθεί στις 15 Απριλίου, θα έχει  αναπτυξιακά και δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, και θα περιλαμβάνονται ζητήματα τα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς και δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011.

Για το πρόγραμμα των  αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε ότι θα εξειδικεύονται ανά έτος, ενώ, όπως διευκρίνιζε αρμόδια ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει θέση της κυβέρνησης η στρατηγική συμμετοχή του δημοσίου σε βασικές υποδομές.

Πάντως,  η ίδια πηγή διευκρίνιζε  ότι  η κατάθεση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει ότι αυτές θα γίνουν και αυτόματα, αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.

Το δεύτερο ζήτημα που αφορά το υπουργείο Οικονομικών και για το οποίο αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, είναι εκείνο του επιτρόπου των τραπεζών, του οποίου ο ρόλος ενισχύεται, πρώτον, μέσω της απόκτησης του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών, με τις τελευταίες να υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες, εφόσον ζητηθούν, και, δεύτερον, μέσω της ενίσχυσης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) του επιτρόπου σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών.

Εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Εξάλλου, εγκρίθηκε και τυπικά από το Υπουργικό το νομοσχέδιο του  υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, χαρακτήρισε το νομοθέτημα “ καθοριστικό στοίχημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος δεν θα αισθάνεται καταπιεσμένος από τη γραφειοκρατία και τις κρατικές υπηρεσίες, δεν θα χρειάζεται “γνωριμίες”  ή “γρηγορόσημο”, για να διεκπεραιώσει γρήγορα και αποτελεσματικά μια συναλλαγή του με το δημόσιο”

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η πλήρης έκδοση του επιχειρησιακού θα είναι διαθέσιμη στα τέλη Απριλίου, ενώ με την ψήφιση του Νόμου θα παρουσιαστεί ο Οδικός Χάρτης Εφαρμογής του, που καταρτίζεται από Ομάδα Διοίκησης Έργου. Τόνισε ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πολίτες με τις υπηρεσίες του δημοσίου θα “χτυπήσει” τη διαφθορά και θα επιφέρει σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 25%.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθιερώνεται μεταξύ άλλων η ηλεκτρονική υπογραφή ενός ηλεκτρονικού εγγράφου, αλλά και η καθιέρωση δυνατότητας ηλεκτρονικών συναλλαγών με φορείς του δημοσίου και ανεξαρτήτως της ιδιότητας του πολίτη ή της επιχείρησης ως δικαιούχου ή οφειλέτη.

Θεσπίζεται επίσης η  δυνατότητα φυσικών και ΝΠΙΔ να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις, δικαιολογητικά καθώς και προσφορές για συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς εφόσον πληρούνται οι κατά περίπτωση οριζόμενες προϋποθέσεις που αφορούν την παροχή των διαπιστευτηρίων και εν γένει της ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης και της πολιτικής ασφάλειας, ενώ εισάγεται ως κανόνας η αυτεπάγγελτη ή κατ΄ αίτηση αναζήτηση εγγράφων που τηρούνται σε οποιοδήποτε φορέα του δημοσίου.