Συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στην οποία επί τάπητος τέθηκε η χωροταξική διάρθρωση και ανάπτυξη των μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκαν στα θέματα που δημιουργούνται από τη χωροθέτηση και ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου λόγω αφενός του ευάλωτου οικοσυστήματος που διαθέτουν και αφετέρου λόγω της ύπαρξης του μεγαλύτερου στόλου παράκτιας αλιείας στη χώρα και δη στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Καλυμνίων.

Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι το ειδικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2011, έχει ως στόχο τη χωρική οργάνωση των υδατοκαλλιεργειών, υιοθετώντας συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες για τη χωροθέτηση τους, προωθώντας παράλληλα την οργανωμένη χωροθέτηση και επομένως την εξέταση των συνολικών επιπτώσεων τους στο περιβάλλον, σε έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, ο οποίος όμως έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΚΑ, βρίσκεται υπό αναθεώρηση το περιφερειακό πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου, το οποίο θα εξειδικεύσει τις κατευθύνσεις του ειδικού πλαισίου των υδατοκαλλιεργειών στην Περιφέρεια με σκοπό να ξεπεραστούν πιθανές δυσχέρειες και δυσλειτουργίες λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής φυσιογνωμίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η αναθεώρηση του περιφερειακού υλοποιείται σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους της περιφέρειας και των περιφερειακών ενοτήτων.

Σημειώνεται τέλος ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα, Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Σωκράτη Αλεξιάδη, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Χατζηιωάννου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Καλύμνου, Κ. Σταυλάς, ο δήμαρχος Καλυμνίων, Δ. Διακομιχάλης, ο περιφερειακός σύμβουλος και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αλιευτικών συλλόγων Νοτίου Αιγαίου, Γ. Κατσοτούρχης.