Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Λίγα μόλις 24ώρα κράτησαν οι κοινοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές και την άφιξη Μέρκελ στην Αθήνα. 

Η αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, όπου η Νέα Δημοκρατία στοχεύει μέχρι και στην πρωτιά και το ΠΑΣΟΚ στη μη συντριβή κυριαρχεί πλέον στις επιλογές των δύο κυβερνητικών εταίρων και, κυρίως, σε αυτές του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνον έχει δει πολλές φορές το Μαξίμου να κάνει τα...στραβά μάτια ή να αποδέχεται επιλογές από τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, μέχρι τον εκλογικό νόμο και από το ζήτημα των υποβρυχίων μέχρι τον... αποκλεισμό Κρανιδιώτη από το ευρωψηφοδέλτιο, εξεμάνει χθες γιατί ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε κάποια από τα μέτρα στήριξης των αστέγων! 

Η πρωτοβουλία για τη στήριξη των αστέγων περιλαμβάνονταν στο σχέδιο διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι μόνον είχε ανακοινωθεί αλλά περιλαμβανόταν και στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου από τη Βουλή! Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι θα έπρεπε να είναι και ο ίδιος παρών ή πάντως να είναι ο ίδιος αυτός που θα ανακοίνωνε τα μέτρα, έστω κι αν κατά το παρελθόν ουδείς του αρνήθηκε την... πρωτιά. Ακόμη και την Πέμπτη, ημέρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ήταν ο κ. Βενιζέλος που έκανε την πρώτη δήλωση, με τον Σαμαρά να ακολουθεί κάποιες ώρες μετά. 

Επί της ουσίας, το γεγονός ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, είτε ως αυτόνομο σχήμα είτε ως «Ελιά», δεν «τραβάνε» παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ξανακερδίσει τμήμα της κοινής γνώμης είτε με την έκδοση του ομολόγου, είτε με την επικείμενη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε τέλος με την αφήγηση για το τέλος του Μνημονίου, συνιστούν παράγοντα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Παρά τη συμφωνία που φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου να πορευθούν μαζί μέχρι τέλους, το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης και είναι προφανώς πώς, σε περίπτωση περιδίνησης, όλο το κυβερνητικό σκάφος θα διακινδυνεύσει. Θεωρείται πιθανό ότι στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς θα υπάρξουν εξελίξεις μετά τις εκλογές και μένει να επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν άπαντες να έχουν κατανοήσει ότι αυτές οι εξελίξεις δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την κυβερνητική σταθερότητα.

Πάντως, ο χρόνος, η ένταση και η μορφή που θα έχουν πιθανές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τις κινήσεις Σαμαρά για τη μεταξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας. Στο σχεδιασμό του Πρωθυπουργού για το νέο, αστικό, φιλευρωπαϊκό σχήμα περιλαμβάνονται και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είναι πάντως σαφές ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα αποφασίσει μόνος να... ξηλώσει το πουλόβερ του κυβερνητικού του εταίρου. Είναι, ωστόσο, εξίσου σαφές πώς αν το δει να ξηλώνεται, δεν θα μείνει αμέτοχος...