Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια που καταγράφηκε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για την Ευρώπη και το ευρώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τις περιοδείες του στην Ελλάδα  προβάλλοντας την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου κάνοντας πάντως έναν σύντομο απολογισμό για τις ζημιές και τα οφέλη της πολυφωνίας που επικρατεί στο κόμματους έλεγαν ότι παρά τις οποίες ουσιαστικές διαφωνίες  «ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταφέρνει να συγκρατήσει ένα κομμάτι ψηφοφόρων της αριστεράς που θα έβλεπε με συμπάθεια ακόμα και την έξοδο από το ευρώ. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση το σενάριο αυτό να γίνει πράξη από την στιγμή που η πλειοψηφία του κόμματος μας έχει άλλη άποψη».

Παράλληλα τα ιδία στελέχη σημείωναν ότι η δήλωση του εκπροσώπου του Αριστερού Ρεύματος για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα δείχνει ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θέλει να καταγράφει τις απόψεις του κάθε φορά χωρίς ωστόσο να επιθυμεί την σύγκρουση με την προεδρική πλευρά. 

Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι η υποψήφια Ευρωβουλευτής Σόφη Παπαδόγιαννη που ανήκει στο Αριστερό Ρεύμα και που σε συνέντευξη της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το ευρώ εάν υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στην Ευρώπη. 

«Η νέα προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίσει δήθεν ανυπέρβλητες αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανής. Δεν πρότεινα δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ. Αυτό που θα πρότεινα όμως στη Νέα Δημοκρατία, είναι να πάψει να φοβάται την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη λαϊκή ετυμηγορία θα εφαρμόσει το προοδευτικό του πρόγραμμα. Η δημοκρατία είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη και αυτός θα είναι ο κανόνας στην πορεία μιας αριστερής κυβέρνησης.» διευκρίνισε. 

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η διαχείριση του όλου θέματος από τον διευθυντή του Πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα ,Νίκο Παππά ο οποίος μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο απέφυγε με έντεχνο τρόπο να ρίξει λάδι στην φωτιά προσπερνώντας   τις απόψεις Λαφαζάνη λέγοντας μόνο ότι δεν είναι καλό να ανοίγει τώρα θέμα νομίσματος .  « Η συζήτηση για το ευρώ ή την δραχμή πρέπει να λήξει είπε .Είμαστε σε εκλογές τόνισε    και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέσει θέμα νομίσματος. Πάντως και ο Νίκος Παππάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη δεν προχωρήσουν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Αγρίνιο επανέλαβε ότι «Θα έχουμε απέναντί μας, την ίδια τη κυρία  Μέρκελ και τη κυβέρνησή της. Γιατί η μόνη εξέλιξη που μπορεί να της χαλάσει το σχέδιο να μετατρέψει τον ευρωπαϊκό Νότο σε μια ειδική οικονομική ζώνη φτηνής και επισφαλούς εργασίας βυθίζοντας  όλη την Ευρώπη σε μια μακρά και παρατεταμένη ύφεση και στασιμότητα, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές . Αυτό, είναι που φοβούνται περισσότερο από όλα. Τι και αν έφτασαν οι μισθοί σε επίπεδο Βουλγαρίας; 

Υπάρχει μία απάντηση σε αυτήν την συντονισμένη επίθεση. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Όλες οι άλλες επιλογές είναι διαχειρίσιμες από το σύστημα. Μερικές από αυτές είναι και φιλικές στο σύστημα. Εφεδρείες του συστήματος. Έφτιαξαν ποτάμια, φύτεψαν ελιές για να ανακόψουν το ρεύμα της ανατροπής, για να χτυπήσουν την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις . Μερικοί το προχώρησαν ακόμα περισσότερο. Έφτιαξαν σχήματα για να στηρίξουν το παλιό και τα έντυσαν με τα ρούχα του καινούργιου για να φαίνονται πιο ελκυστικά. Γιατί καταλαβαίνουν ότι το παλιό πολιτικό προσωπικό δε μπορεί πια να πείσει κανέναν. Θεωρούν τους συγκυβερνήτες Σαμαρά- Βενιζέλο αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό. Αδύναμους να προχωρήσουν τα μέτρα που τους βολεύουν.»