Αφετηρία για δραστικές αλλαγές στον χώρο της κεντροαριστεράς θεωρεί τις ευρωεκλογές ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα Fm, προτείνει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των «58», αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου, και τη διενέργεια ενός είδους Συστατικής Συνέλευσης των δυνάμεων της Αριστεράς και της Προόδου, προκειμένου να σχηματιστεί, όπως λέει, μια νέα δημοκρατική παράταξη, με νέα ηγεσία, η οποία «θα αντικατοπτρίζει το πλειοψηφικό δημοκρατικό ρεύμα και τις κοινωνικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού».

Εκτίμησε πως «το ΠΑΣΟΚ εξεμέτρησε το ζην και πως με βάση τις δημοσκοπήσεις, η ΔΗΜΑΡ οδεύει προς έναν βίαιο θάνατο, αφού δεν θα μπει ούτε στην Ευρωβουλή, ούτε στην Εθνική Βουλή». Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα, να επανδρώσουν την πολιτική ζωή του τόπου τελείως καινούργια πρόσωπα και δήλωσε πως το σύστημα του σταυρού είναι ουσιαστικά ο καλύτερος τρόπος για να κοροϊδεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί τον κόσμο. Σε ότι αφορά τις δημοτικές εκλογές είπε πως «οι αρχηγοί βάλανε όλα τα... τσόλια της παράταξής τους υποψήφιους δημάρχους...».
 
Στο ερώτημα ποιο αποτέλεσμα θα τον ικανοποιούσε το βράδυ της 25ης Μαΐου απάντησε πως θέλει ενίσχυση των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, καθώς απεύχεται κάθε αποτέλεσμα που θα δημιουργούσε δυσαρμονία της κυβέρνησης με τη λαϊκή βούληση.
 
Τέλος, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσει να πέσει η παρούσα κυβέρνηση, για να μπορέσει να διαχειριστεί ορθολογικά τη διαπραγμάτευση του χρέους. Μια εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με λίγες μονάδες διαφορά, υποστήριξε ο πρώην υπουργός, θα αποτελέσει για τα κόμματα της συγκυβέρνησης θρίαμβο, σημειώνοντας πως η φθορά τους είναι τεράστια με βάση τις αποφάσεις που υποχρεώθηκαν να πάρουν.