Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

«Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο τον Αλέξη τον Τσίπρα» διευκρίνισε, μιλώντας χθες, στο «Κόκκινο», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαμηλώνοντας τους τόνους που ήταν ψηλοί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.  

Όσοι γνωρίζουν τον Π. Λαφαζάνη, διαβεβαιώνουν ότι εννοούσε αυτά που έλεγε, όπως εννοούσε και αυτά που είπε στην συνεδρίαση της ΚΕ όταν υποστήριζε ότι «εν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία». Πρόσθεταν επίσης ότι «ο Πάνος δεν είναι παιδάκι» για να δώσει συνέχεια στην απάντηση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά ο οποίος υπογράμμισε ότι  «το δίλημμα ‘‘ευρώ ή δραχμή’’, είναι το δίλημμα που έθετε ο Αντώνης Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του Μνημονίου. Αν επιστρέψουμε εμείς σε αυτό το δίλημμα είναι κάτι που τον διευκολύνει».  

Ο Λαφαζάνης- λένε, στην ουσία παραμένει ένας κομμουνιστής, ο οποίος έχει μάθει να μάχεται για τις απόψεις του ως την τελευταία στιγμή- έτσι έκανε και με τον αείμνηστο Χαρίλαο Φλωράκη τον οποίο επισκεπτόταν μέχρι και τις παραμονές του 13ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, προκειμένου να τον πείσει να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος και να διασφαλίσει με το κύρος του την «συγκατοίκηση» των «ανανεωτικών» με τους «σκληροπυρηνικούς».  

Ταυτοχρόνως- προσθέτουν, ο Πάνος είναι ένας καλός «μαθητής» του Χαρίλαου, από τότε που μαζί με τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον Αλέκο Αλαβάνο συγκρότησαν το πρώτο γραφείο τύπου του ΚΚΕ- ορισμένοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τον Περισσό εκείνων των χρόνων υποστηρίζουν ότι ο Λαφαζάνης ήταν ο πιο αγαπημένος και ο πλέον έμπιστος (εκ των «νεοσσών») του ιστορικού γραμματέα του ΚΚΕ

Από τον Χαρίλαο, ο Π. Λαφαζάνης είναι λογικό να έμαθε πολλά. Ένα από αυτά- σημειώνουν- είναι να συζητάει τη διαφορετική άποψη έστω και αν ο ίδιος έχει αποφασίσει να παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του. Να συζητάει ως την ύστατη στιγμή, ακόμη και αν οι εξελίξεις έχουν προδιαγραφεί.  

Η εκτίμηση των παλιών συντρόφων του Λαφαζάνη είναι ότι άδικα περιμένουν- όσοι περιμένουν, ο Πάνος να δυναμιτίσει το κλίμα παραμονές των ευρωεκλογών, όσοι ΠΑΣΟΚογενείς και να δούνε το… φως τους στην Κουμουνδούρου, αλλοιώνοντας τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ.  

Θεωρούν ωστόσο βέβαιο ότι θα επανέλθει την επομένη των ευρωεκλογών, ειδικά αν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Είπαμε ότι έχει θητεύσει δίπλα στον καπετάν Γιώτη…