Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Τέλος στις κακόβουλες και ατεκμηρίωτες φήμες βάζει το Πεντάγωνο μετά τα όσα αβίαστα και ανυπόστατα ειπώθηκαν περί κατάργησης του εθνόσημου από τις στολές των Ελλήνων αξιωματικών και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρόσφατα εξάλλου αποφασίσθηκε να δοθεί περισσότερη έμφαση στο εθνόσημο που θα φέρουν οι ελληνικές στρατιωτικές στολές.

Το Εθνόσημο όπως προβλέπεται στον Νόμο 48 (ΦΕΚ Α΄ 08/7.6.1975), είναι το επίσημο έμβλημα του Ελληνικού κράτους και το Εθνικό σύμβολο που μπαίνει σε όλα τα ενδύματα και στολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Εθνόσημο είναι σταυρός επί θυρεού, περιβαλλόμενος από φύλλα δάφνης. Σε καμία περίπτωση δεν είναι διακοσμητικό των στολών.

Κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) πάνω από το Εθνόσημο θα αναγράφεται το ΕΛΛΑΣ αποκλειστικά με Ελληνικούς χαρακτήρες, ανεξάρτητα αν ο Έλληνας αξιωματικός υπηρετεί στο εσωτερικό της χώρας ή μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό.

Μέχρι τώρα αναγράφονταν πάνω από το εθνόσημο HELLAS. Τώρα θα γράφεται ΕΛΛΑΣ ώστε να αποτυπώνεται στη μνήμη των ξένων η ονομασία της χώρας μας μέσω του ελληνικού αλφάβητου.

Το ίδιο πράττουν σχεδόν και όλα τα ξένα κράτη, αναγράφοντας τη χώρα τους με το δικό τους αλφάβητο.