Προς θετική κατεύθυνση είναι οι πρόσφατες  αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο όσο αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο όσο και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας , δεν αρκούν όμως να κινητοποιήσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που απαιτούνται υποστήριξε ο  υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μιλώντας για την κρίση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε ότι δεν διδαχθήκαμε από τα αίτια της.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο  υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έγιναν βήματα και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει ανεξάρτητα του Μνημονίου, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κλπ.

Στόχος μας είναι η επιστροφή τις αγορές είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, κάνοντας αναφορά για το 2012. Προχωράμε στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την κοινωνία με το μέρος μας παρά τις αντιδράσεις, διότι έχουμε πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της χώρας μας και της κοινωνίας. Ο δρόμος που διαλέξαμε είναι δύσκολος, αλλά υπεύθυνος, είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι χώρα μας τον περασμένο χρόνο πριν ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης είχε φθάσει λίγο πριν την χρεοκοπία.

Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης και στην χθεσινή απόφαση είπε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων την αυστηρή κρίση και αξιολόγηση που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.