Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Για την τελική μάχη ετοιμάζεται η ΝΔ που αρχίζει επισήμως και σήμερα, με την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου τον αγώνα των ευρωεκλογών που είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη.

Αυτό που τους προβληματίζει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μεγάλος αριθμός ερωτώμενων στις δημοσκοπήσεις είναι αναποφάσιστοι, στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόθεση ψήφου και την εκλογική συμπεριφορά των εκλογέων και άρα και το πολιτικό κλίμα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν αναλυθεί σε βάθος τα δημοσκοπικά ευρήματα και οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι συγκεκριμένες. Η ΝΔ δεν θα προσπαθήσει να πείσει κάποιους, λίγους, να το ψηφίσουν για να κλείσει η «ψαλίδα», αλλά κυρίως να βγάλει από το μυαλό των πολλών ότι η μάχη έχει κριθεί. 

«Αν πετύχουμε το δεύτερο θα είμαστε πολύ κοντά και στο πρώτο» λέει ένας εκ των γαλάζιων επιτελών και ακούγεται λογικό. Με άλλα λόγια η επικοινωνιακή εστίαση της ΝΔ τις προσεχείς ημέρες –κυρίως μετά το Πάσχα- θα είναι στην αναστήλωση του ηθικού όσων βλέπουν τα γραφήματα των δημοσκόπων, ώστε να εξαλείψει την προεξόφληση της αναμέτρησης της 25ης Μαΐου από το υποσυνείδητο των ψηφοφόρων. Ή να την περιορίσει τουλάχιστον.

 Έχει περιθώρια η ΝΔ να επιτύχει τον στόχο της; Βεβαίως, απαντούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού. Και ανώτερα στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία περίοδο στην οικονομία, αλλά και η σύγχυση που αναδεικνύεται στο ΣΥΡΙΖΑ για στρατηγικής σημασίας ζητήματα, διαμορφώνει όρους αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού, άρα και της έκβασής του.
Πολλοί θεωρούν ότι όλα ανατρέπονται… Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ευρύτερη κινητοποίηση δυνάμεων για τη μάχη των ευρωεκλογών και θα ενεργοποιηθούν και όσοι θεωρούνται παραγκωνισμένοι…

 Για να ληφθεί καλύτερα ως μήνυμα «αντιΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσης» και να έχει εκλογικό αποτέλεσμα, η ΝΔ θα καταφύγει στην ασφαλή μέθοδο των διλημμάτων, τα οποία εφεξής θα θέτει ευθέως ο Πρωθυπουργός, όχι στους οπαδούς του, αλλά σε εθνικό ακροατήριο.