Προς εκτόνωση οδεύει η ένταση που δημιουργήθηκε προς στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο έπειτα από τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για μέτρα στήριξης των αστέγων και τον εκνευρισμό που προκλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, χθες το βράδυ ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος στον χειρισμό του θέματος.

Σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο, από τον οποίο και ζήτησε συγνώμη για το θέμα που δημιουργήθηκε.

Σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ σε άτυπη ενημέρωση του Γραφείου Τύπου δίνει όλα τα στοιχεία της προετοιμασίας που είχε γίνει για το θέμα των αστέγων από τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος δεν προσκλήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, «προκειμένου», όπως αναφέρεται, «να γίνει κατανοητή η ουσιαστική προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα, με την κατοχύρωση διάφανων και αντικειμενικών διαδικασιών, ποιοι δούλεψαν πραγματικά και ποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν μικροπολιτικά και με παλαιοκομματική λογική την αντιμετώπιση του σημαντικού και κοινωνικά ευαίσθητου προβλήματος των αστέγων».

Τα στοιχεία τα οποία επικαλείται το ΠΑΣΟΚ και με τα οποία – όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη - αποδεικνύεται η προετοιμασία του θέματος από τον κ. Κεγκέρογλου, έχουν ως εξής:

«Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει εκπονήσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το 2013, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, μετά από ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή φορέων, που παρέχουν φροντίδα και στήριξη στους αστέγους.

Η βασική θεσμική πρόβλεψη για τον ορισμό και την ανάγκη κοινωνικής προστασίας των αστέγων κατοχυρώνεται στο άρθρο 26 του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ Α΄41).

Αξιοποιώντας τις βασικές προβλέψεις του Νόμου αλλά και την συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών η Πρόνοια ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να έχει το συντονιστικό ρόλο στην προσπάθεια φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μ.Κ.Ο. για παροχή έκτακτης συνδρομής των αστέγων κατά τις περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων (ψύχους ή καύσωνα).

με εγκυκλίους του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δίδονται εγκαίρως οδηγίες προς όλους τους Δήμους της Χώρας, για την καταγραφή και την φροντίδα των αστέγων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες αξιοποιώντας την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 197 άμεσης κοινωνικής βοήθειας του εποπτευόμενου από την Γενική Γραμματεία Πρόνοιας Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).

Επίσης υλοποιούνται προγραμματικές συμβάσεις του υπουργείου με φορείς όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας αστέγων και χρηματοδοτούνται από το Ε.Κ.Τ. δράσεις που αφορούν υπνωτήρια και λοιπές δομές παροχής κοινωνικής φροντίδας.

Ανοικτά κέντρα ημέρας αστέγων – κοινωνικοί ξενώνες βραχυχρόνιας φιλοξενίας

Στις 11/02/2014 (ΦΕΚ Β΄297) εκδόθηκε απόφαση από αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου μετά από σχετική επεξεργασία της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, για τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας: α) των Κοινωνικών Ξενώνων βραχυχρόνιας φιλοξενίας και β) των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων.

Στην απόφαση αυτή προβλέπεται ότι οι φορείς που μπορούν να λειτουργήσουν τέτοιες δομές και αιτήματα στέγασης μπορούν να είναι:

• Δήμοι, Δημοτικά ΝΠΔΔ ή Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων,

• ΝΠΔΔ παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας,

• ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πιστοποιημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/98.

Στην απόφαση επίσης προβλέπονται οι λειτουργίες, η στελέχωση και οι προδιαγραφές κτιρίου και εξοπλισμού ώστε να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής προσωρινή φιλοξενία των αιτούντων στέγασης καθώς και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου των ξενώνων.

Ορίστηκε προθεσμία ενός έτους για την προσαρμογή των ήδη ξενώνων βραχυχρόνιας φιλοξενίας στις προδιαγραφές που τέθηκαν.
Νέες δράσεις στέγασης – σίτισης και κοινωνικής φροντίδας για αστέγους

με τον νόμο 4254/14, από το πρωτογενές πλεόνασμα διατίθενται 20 εκατ. ευρώ περίπου, ως ειδική μέριμνα, για τους συμπολίτες μας που βιώνουν με το σκληρότερο τρόπο την κρίση, τους άστεγους, μέσω δράσεων στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων και των δράσεων για την στέγαση, τη σίτιση και την κοινωνική φροντίδα θα γίνει μέσω προκηρύξεων.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα ή οι δράσεις προκηρύσσονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με δυνητικούς δικαιούχους τους πιστοποιημένους φορείς που αποδεδειγμένα παρέχουν υπηρεσίες στην ομάδα στόχου των άστεγων.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων ή δράσεων δύναται να πραγματοποιείται μέσω σύναψης προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και των φορέων υλοποίησης, στους οποίους υπάγονται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, οι φορείς της Εκκλησίας και τα πιστοποιημένα από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με το ν. 2646/1998, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών στην ομάδα στόχου των άστεγων.

Επιπλέον, θεσμοθετήθηκε ως δυνητικό μέσο παροχής υπηρεσιών ή αγαθών στο πλαίσιο των ανωτέρω προγραμμάτων ή δράσεων η Κοινωνική Επιταγή. Η Κοινωνική Επιταγή ενσωματώνει την αξία συγκεκριμένης κοινωνικής παροχής, η οποία είναι ατομική και παρέχεται στο δικαιούχο του προγράμματος ή της δράσης που την ενεργοποιεί αποκλειστικά για την απολαβή των συγκεκριμένων αγαθών ή/και υπηρεσιών.

Η παρακολούθηση της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος ανατίθεται σε Επιτροπή η οποία συστήνεται με ΚΥΑ και συμμετέχουν σ' αυτήν τρεις (3) εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δύο (2) του υπουργείου Οικονομικών και από ένα (1) εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών και Υγείας.

Οι Δράσεις και τα προγράμματα βάση προκηρύξεων ή μέσω προγραμματικών συμβάσεων πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι 7 Ιουλίου 2014».