Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Σε λίγα εικοσιτετράωρα θα ανοίξει και επισήμως η προεκλογική περίοδος που θα οδηγήσει στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Την ίδια στιγμή όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα θολό τοπίο και η κάθε πλευρά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάνει τη δική της ανάγνωση… 

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι το ευνοϊκό για την κυβερνητική παράταξη σενάριο είναι νίκη υπέρ της ΝΔ, έστω και με μια μονάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για καθαρή και μεγάλη νίκη. Που είναι η αλήθεια και που το ψέμα. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια, από τη στιγμή που δυσκολεύονται και οι δημοσκόποι και υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. 

Πολλά στελέχη στα επιτελεία του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, λένε ότι το εκλογικό κλίμα έχει διαμορφωθεί προ πολλού και τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί και η συσπείρωση με ότι αυτό σημαίνει για τα ποσοστά των κομμάτων. 

Βέβαια, υπάρχει ένα εντονότερο κλίμα αστάθειας των εκλογικών επιλογών με πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα τη διόγκωση της πρόθεσης ψήφου για το πρωτοεμφανιζόμενο «Ποτάμι», αλλά και την αντοχή της Χρυσής Αυγής

Το βασικό στοιχείο όμως είναι τι θα πράξουν οι αναποφάσιστοι, αφού εάν οι ψηφοφόροι κατασταλάξουν πολύ νωρίτερα θα αποσαφηνίσουν ταυτοχρόνως και τα δεδομένα του εκλογικού παιχνιδιού. 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν οδηγούμαστε σε μια εκλογική αναμέτρηση πιο συμβατική από άλλες και άρα οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες. 

Τα ερωτήματα που αυτονόητα προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις είναι τρία: 

Πρώτον, αν το προβάδισμα που φαίνεται ότι έχει ως ένα βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναστρέψιμο. Απάντηση απλή κατά το Μέγαρο Μαξίμου: ασφαλώς! Όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει τίποτε αναστρέψιμο στην πολιτική, αλλά και επειδή το αριθμητικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να είναι σταθερό, αλλά είναι μικρό. 

Δεύτερον, αν οι δημοσκοπήσεις κρύβουν και σημεία ανησυχίας για τη ΝΔ. Απάντηση εξίσου απλή: βεβαιότατα! Ο βασικότερος αντίπαλος της ΝΔ είναι ο ίδιος της ο εαυτός, αλλά και οι δυνάμεις εκ δεξιών του Αντώνη Σαμαρά. 

Τρίτον, ποιος θα είναι ο νικητής: Για τις μεν ευρωεκλογές δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις βουλευτικές τη ΝΔ. Μεγάλος δρόμος μέχρι τότε…και άρα παρακινδυνευμένη η όποια πρόβλεψη! 

Το μεγάλο πρόβλημα για όλους είναι η επικράτηση μιας πιο «χαλαρής» εκλογικής συμπεριφοράς ίσως και αυξημένης αποχής, που κατά το ΣΥΡΙΖΑ όμως θα βοηθήσει και θα εξυπηρετήσει τη στρατηγική της ΝΔ. Διότι σε ένα κακό αποτέλεσμα για την ίδια, μπορεί να το δικαιολογήσει προβάλλοντας το ποσοστό της αποχής. 

Πολλοί ρωτούν, ποιοι παράγοντες μπορούν να διαφοροποιήσουν την κατάσταση που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Απάντηση αυτονόητη: οι πιο πιθανοί και απίθανοι παράγοντες.  

Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές σπανίως κρίνονται κατά την προεκλογική περίοδο. Σε όλη τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας τις εκλογές τις κέρδισε πάντα το κόμμα που είχε τον αέρα του νικητή. 

Τις πρώτες δύο εβδομάδες της εκλογικής περιόδου οι δύο μεγάλες παρατάξεις θα κινηθούν σε επίπεδα εκλογικής ισοδυναμίας. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο όμως ανήκει παραδοσιακά στον νικητή. Τότε είναι που δημιουργούνται οι διαφορές. 

Σε αυτήν την καθοριστική τελική ευθεία η κυβερνητική παράταξη θα προτάξει το δίλημμα ναι ή όχι στην σταθερότητα. Ήδη το έθεσε ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, όπου και παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και προέταξε και άλλα διλήμματα, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για παλαιοκομματικό λαϊκισμό. Ποιος έχει δίκιο θα φανεί στην κάλπη…