Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, τις έρευνες που διεξάγουν τουρκικά πλοία σε περιοχή νοτίως της Χίου, για την ανέλκυση τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που είχε καταπέσει στην περιοχή το 1996 και υποστήριζαν τότε ότι είχαν ρίξει ελληνικά μαχητικά. Μετά από τους ισχυρισμούς αυτούς το ΓΕΑ τότε είχε ερευνήσει το θέμα αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της Άγκυρας. Το ότι ξαφνικά η Άγκυρα επαναφέρει το όλο θέμα προβληματίζει την Αθήνα καθώς φαίνεται ότι αναζητείται επίμονα σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών από την Τουρκία

«Το υπουργείο Εξωτερικών βεβαίως και έχει ενημερωθεί από τις τουρκικές αρχές για τις έρευνες, οι οποίες διεξάγονται σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή νοτίως της Χίου, και αφορούν στον εντοπισμό και στην ανέλκυση τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους που κατέπεσε το 1996, καθώς και της σορού του πιλότου του. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε όλες τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τουρκικές έρευνες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας, ταυτοχρόνως, την ετοιμότητα της Ελλάδος, εάν χρειαστεί, να συνδράμει τις προσπάθειες εντοπισμού και ανέλκυσης. 

Ευνόητο, τέλος, είναι ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά το ζήτημα», δηλώθηκε από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση αφορά μία αερομαχία τουρκικού με ελληνικό Mirage, στις 8 Οκτωβρίου του 1996. Μετά την έρευνα που είχε γίνει από το το ΓΕΑ η Άγκυρα έχει αποδεχτεί την εκδοχή ότι το τουρκικό αεροσκάφος υπέστη βλάβη, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη θάλασσα. Σώθηκε μόνο ο ένας χειριστής. Ο δεύτερος, ο Ναΐλ Ερντογάν δεν βρέθηκε ποτέ. 

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε για «εσωτερική κατανάλωση» να υπόσχεται υποσχέθηκε στην κόρη του νεκρού πιλότου ότι θα ξεκινούσαν οι ενέργειες, προκειμένου τόσο το αεροσκάφος να ανελκυστεί όσο και η σορός του Ναΐλ Ερντογάν να ανασυρθεί από το βυθό του Αιγαίου. 

Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου, οι Τούρκοι εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ μέσω NAVTEX, ενημερώνοντας ότι προτίθενται να ξεκινήσουν έρευνα για τον εντοπισμό και την ανέλκυση του F-16 που κατέπεσε στη θάλασσα. 

Η περιοχή ερευνών είναι σε διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου, σε μια περιοχή που σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Τελικά οι έρευνες ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 τρέχοντος. Από τουρκικής πλευράς συμμετέχουν δύο ναρκοθηρευτικά, τα οποία επιχειρούν να εντοπίσουν το τουρκικό μαχητικό. 

Παράλληλα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Χίο για να συνδράμουν τις έρευνες των Τούρκων, εάν αυτό ζητηθεί, αφού οι έρευνες γίνονται σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει επισημάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.