Την αναγκαιότητα εξεύρεσης μίας συναινετικής και πρακτικής λύσης στην Ουκρανία επανέλαβε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από το Λουξεμβούργο σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά από τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας υπουργός υπεραμύνθηκε της διπλωματίας ως το κυρίαρχο «όπλο» που πρέπει να χρησιμοποιηθεί εδώ και τώρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Εξέφρασε την ανησυχία του ότι στην Ουκρανία «δεν διακυβεύεται μόνο η ειρηνική διευθέτηση μιας περιφερειακής κρίσης, αλλά και η παγκόσμια σταθερότητα». Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «Είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διπλωματικού και πολιτικού διαλόγου, γιατί χρειαζόμαστε μία συναινετική πρακτική λύση. Το βασικό για μας αυτήν την ώρα είναι η αποκλιμάκωση».

Τέλος για το θέμα αυτό εξέφρασε την ευχή «συνάντηση της Μεγάλης Πέμπτης στη Γενεύη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ουκρανία και την Ρωσία να είναι επιτυχής και να δώσει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ο στόχος, κατέληξε, είναι μία Ουκρανία ελεύθερη, δημοκρατική και αδιαίρετη που θα ενώνει στην πράξη τον Ευρωατλαντικό χώρο με τη Ρωσία.

Τώρα κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας συζητήθηκε η πρόοδος της υλοποίησης των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013, στον τομέα της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της αμυντικής βιομηχανίας, που ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα.

«Βρήκα την ευκαιρία σήμερα, να επανέλθω στην πρότασή μου ότι πρέπει να δρομολογήσουμε την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό θεσμό, σε πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισάξιο με αυτούς της πολιτικής και της οικονομικής Ένωσης» τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος. Στο Συμβούλιο συζητήθηκε και το προγραμματισμένο θέμα που ήταν η διαμόρφωση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, την οποία η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου έχει θέσει από την αρχή, στην καρδιά των προτεραιοτήτων της.

Όπως εξήγησε η ΄Ελληνας υπουργός «αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει τα συμφέροντά της για ένα ασφαλές, ανοιχτό και καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων και την ειρηνική, νόμιμη, δίκαιη και βιώσιμη χρήση του θαλάσσιου πλούτου». Η ναυτιλία αποτελεί για τη χώρα μας πηγή εσόδων και απασχόλησης των πολιτών της.

Γ. Κοκ.