Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Πάνω σε δύο βασικούς άξονες ήταν δομημένη η ομιλία του πρωθυπουργού κατά την παρουσίαση των 42 υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού για την Ευρωβουλή. Ο πρώτος αφορούσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών που έβαλε με ξεκάθαρο τρόπο στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς και ο δεύτερος το τι σηματοδοτεί για το μέλλον της ΝΔ, η πολιτική λογική με την οποία καταρτίστηκε το ευρωψηφοδέλτιο. 

«Φυγή προς τα εμπρός ή παραμονή στο χθες με μιζέρια και καταστροφολογία» ήταν το δίλλημα που έθεσε ο πρωθυπουργός για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαϊου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς τους πολίτες, ότι στις ευρωεκλογές θα κριθεί η τύχη της Ελλάδας και όχι της ΝΔ. «Το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν αφορά μόνο την παράταξή μας. Αφορά τη Χώρα. Αφορά το μέλλον της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. 

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν ποιους θέλουν στο τιμόνι της χώρας στους επόμενους κρίσιμους μήνες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση, βάζοντας ψηλά τον πήχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο σημεία: τα επιτεύγματα από τις θυσίες της κοινωνίας και τη σταθερότητα. 

Σε μια περίοδο που το δίλλημα μνημόνιο- αντιμνημόνιο έχει εκλείψει, το ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στα επόμενα βήματα είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να διαλέξουν οι πολίτες, γεγονός που το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι καθημερινές παλινωδίες στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύουν τα επιχειρήματα του κ. Σαμαρά, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να μην αφήσει τα επιτεύγματα που πέτυχε με πόνο να πάνε χαμένα και να διαφυλάξει τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης. 

Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός σκοπεύει στις περίπου 40 ημέρες που απομένουν μέχρι της ευρωεκλογές, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να τη μετατοπίσει προς τα ζητήματα της οικονομίας - της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, καλώντας καθημερινά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα να πάρουν θέση, την ώρα που η κοινωνία θα παρακολουθεί.  

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκε η χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά, έχει να κάνει με τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας στο αμέσως προσεχές διάστημα, το ρόλο που θα παίξει και τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. 

Ανάμεσα σε νέα πρόσωπα όχι μόνο στην Ευρωβουλή αλλά και γενικότερα στην πολιτική (μόνο 6 από τους 42 υποψηφίους ήταν νυν ή πρώην βουλευτές ή ευρωβουλευτές), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δύο βασικά κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν για να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο: ενότητα και ανανέωση. 

Το στοιχείο της ανανέωσης είναι βασικό στο σχεδιασμό του κ. Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα» (ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό δύο φορές και στη χθεσινή του ομιλία) και για αυτό διακεκριμένοι επιστήμονες, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, αγρότες, άνθρωποι που ξεχώρισαν στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, όλοι άφθαρτα στην πολιτική πρόσωπα, μαζί με λίγα έμπειρα πολιτικά στελέχη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της ΝΔ.  

Το δεύτερο στοιχείο, η ενότητα εκφράζεται από το άνοιγμα του κ. Σαμαρά σε όλους του χώρους καθώς παρουσιάστηκαν και ονόματα που μέχρι χθες δεν είχαν καμία σχέση με τη ΝΔ. «Οι ιδέες μας ξεπερνούν τα στενά παραταξιακά μας όρια», σημείωσε ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες ότι το κάλεσμα για συστράτευση όλων γύρω από μια ευρωπαϊκή – πατριωτική πολιτική δύναμη, θα συνεχιστεί πιο έντονα στο επόμενο διάστημα.