Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, αφού με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να μην προσέλθει στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες, κυβερνητικοί κύκλοι, σήμερα το απόγευμα, τόνιζαν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί “κάνουν μοιραίο λάθος” και θα έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με το πολιτικό σύστημα.

Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεσαν ότι πρόκειται για “αυτοκαταστροφή συμπεριφορά” των δικαστικών λειτουργών, καθώς οι εισαγγελείς προσβάλλουν το Κοινοβούλιο και κάνουν ολομέτωπη επίθεση στο κοινοβούλιο για μια διάταξη που έχει ψηφιστεί ομοφώνα.

Τόνισαν ακόμη ότι οι δικαστές πάνε σε συνολική αντιπαράθεση με το πολιτικό σύστημα με μόνο αίτημα να μη χάσουν τους μισθούς του.

Μάλιστα, σημείωναν, ότι όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που την ερχόμενη εβδομάδα θα προσέλθει στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παν. Πικραμμένος.

Νωρίτερα, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αποφάσισε ομόφωνα ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, δεν πρέπει να ανταποκριθεί στην κλήση της Ειδικής Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για ακρόαση επί θεμάτων Δικαιοσύνης.

Και αυτό γιατί η σχετική διάταξη του κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων, είναι ασυμβίβαστη με τη Συνταγματική αρχή της διακρίσεως των εξουσιών (άρθρο 26 παράγραφος 1 του Συντάγματος).

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει στην υπ' αριθμ. 1/2011 απόφασή της ότι:

«Η κλήση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για ακρόαση γίνεται με ρητή επίκληση διατάξεως του Κανονισμού της Βουλής. Ενόψει αυτού και με δεδομένη τη θέση και πεποίθηση ότι η διάταξη αυτή είναι ασυμβίβαστη με την αρχή της διακρίσεως των εξουσιών, δεν θα πρέπει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ανταποκριθεί στην κλήση».

Μάλιστα, στην απόφαση της Εισαγγελικής Ολομέλειας σημειώνεται:

«Η διάταξη του Κανονισμού της Βουλής (σσ: άρθρα 146 και 147) δεν συμβιβάζεται προς τη συνταγματική αρχή της διακρίσεως των εξουσιών (άρθρο 26 § 1 του Συντάγματος).