Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

«Ανάσταση», πριν «να ανέλθει ο Κύριος εις τους ουρανούς» έκαναν οι αξιωματικοί ,υπαξιωματικοί αλλά και οι φαντάροι με την απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου να παραμείνουν ερμητικά κλειστά τα στρατόπεδα και οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ανήμερα του Πάσχα. Ήδη σε πολλούς φαντάρους έχουν δοθεί άδειες να περάσουν τις περάσουν τις άγιες αυτές μέρες με τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα το κράτος γλυτώνει έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και οι ένστολοι ένα ατελείωτο τρέξιμο. Η «Ανάσταση» αυτή θα είναι από τις ελάχιστες που θα τη βιώσουν οι ένστολοι χωρίς άγχος και χωρίς ατελείωτο ιδρώτα.Για την απόφαση αυτή υπήρξε παρασκήνιο και διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των τεσσάρων αρχηγών από τα Γενικά Επιτελεία. Ωστόσο δεν χάρηκαν όλοι. Πολλοί είναι εκείνοι που δυσαρεστήθηκαν καθώς προγραμμάτιζαν να βάλουν τα κουστούμια τους ,τα ταγέρ τους , να φορέσουν πλατιά χαμόγελα και να φωτογραφηθούν με φόντο τους φαντάρους και τα «ξαπλωμένα» αρνιά πάνω στα κάρβουνα.

Αρκετοί πολιτικοί θα ήθελαν να κάνουν την...αρχηγική τους εμφάνιση και είχαν ετοιμάσει βαρύγδουπες δηλώσεις να τις κάνουν ανάμεσα στην τσίκνα των αρνιών και στα τσουγκρίσματα. Τώρα μάλλον θα πρέπει να τις βάλουν στο τσεπάκι του σακακιού τους λόγους τους αυτούς ,οι οποίοι ήταν έτοιμοι για τις προεκλογικές μάχες των εντυπώσεων πριν στηθούν οι κάλπες για ευρωεκλογές και τοπική αυτοδιοίκηση.

Το όλο θέμα απασχολούσε τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο καθώς γνωρίζει ότι για να υποδεχτεί κόσμο ανήμερα του Πάσχα μία μονάδα τρέχουν για βδομάδες ολόκληρες , όλο το προσωπικό που διαθέτει. Γίνονται βαψίματα, επιδιορθώσεις , καθαρίζονται τα πάντα από αποτσίγαρα μέχρι αγριόχορτα, γίνονται τεράστιες προμήθειες στα μαγειρεία. Δουλεύουν δεκάδες άνθρωποι μερόνυχτα ολόκληρα για να ετοιμάσουν από τα κόκκινα αυγά μέχρι τις σαλάτες ,τις πατάτες και τα αρνιά. Στρώνονται γιορτινά τραπέζια. Το «σαφάρι» της ανεύρεσης ακόμα μίας καρέκλας δεν έχει σταματημό. Και αυτό γιατί ποτέ οι καρέκλες δεν φτάνουν, όπως έχει διαπιστωθεί.

Παράλληλα ετοιμάζεται κατάλληλα το υπαίθριο τραπέζωμα ώστε αν χαλάσει ο καιρός να μη βραχούν οι εκάστοτε επίσημοι. Ο χώρος που στήνονταν το πασχαλινό τραπέζι έπρεπε να ήταν παντός καιρού. Οι φαντάροι έτρεχαν πάνω- κάτω. Οι στρατιώτες έψηναν δεκάδες αρνιά στα κάρβουνα ώρες ατελείωτες χωρίς ποτέ αυτά να επαρκούν για να φάνε και τα στρατευμένα νιάτα. Οι αξιωματικοί υποδεχόντουσαν από ιερείς και τοπικούς άρχοντες της περιοχής έως βουλευτές , υπουργούς και πρωθυπουργό. Μαζί με όλους αυτούς πήγαινε και το περιβάλλον των παραγόντων. 

Ο Δ. Αβραμόπουλος σε συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων τους εξέφρασε τους προβληματισμούς που είχε. Από την πλευρά τους οι αρχηγοί ανέφεραν ότι όλο το ένστολο προσωπικό είναι πολύ κουρασμένο , εξουθενωμένο από τις πολύμηνες και πολύπλοκες ασκήσεις που γίνονται και έχουν ανάγκη τη ξεκούραση. Έτσι πάρθηκε η απόφαση ο καθένας να τσουγκρίσει το πασχαλινό αυτό στο σπίτι του. Με πρώτον από όλους το Δ. Αβραμόπουλο.

Μάλιστα δόθηκε και η οδηγία στους ανώτατους αξιωματικούς να μην επισκεφτούν ούτε ακριτικό φυλάκιο.

Σε όλες οι μονάδες θα παραμείνει μόνο το προσωπικό ασφαλείας. Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει και στην Πολεμική Αεροπορία καθώς επίσης και στο Πολεμικό Ναυτικό.