Το σήριαλ «εναλλακτικό σχέδιο για το νόμισμα» στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει... πολλούς μήνες. Από το συνέδριο του καλοκαιριού και έπειτα, όταν και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του κόμματος η θέση «εντός ευρώ», ο επικεφαλής της μειοψηφούσας τάσης επιμένει στην άποψη του ξανά και ξανά και ξανά...

Σε κάθε ευκαιρία σχεδόν και σε κάθε εσωτερική διαδικασία τίθεται θέμα για έξοδο από το ευρώ, δίδεται τροφή σε σχόλια και γκρίνιες και κάθε φορά, την επομένη βγαίνει ο κ. Λαφαζάνης για να αναδιπλωθεί, να διακηρύξει τη νομιμοφροσύνη του απέναντι στις συλλογικές αποφάσεις και να ρίξει το φταίξιμο «στα μέσα ενημέρωσης που μετατρέπουν την εσωκομματική συζήτηση σε 'ρήγμα' στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εσωτερικός διάλογος που αναπτύσσεται μέσα στα κόμματα και οι ζυμώσεις που παράγουν πολιτικές θέσεις είναι αν μη τι άλλο στοιχείο υγείας. Όταν όμως πρόκειται για μία ψηφισμένη εδώ και πολλούς μήνες θέση η οποία τίθεται σε αμφισβήτηση συνεχώς,  ο διάλογος πλέον χάνει την αξία του και μετατρέπεται σε... εσωστρέφεια. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Λαφαζάνης γνωρίζει καλά πως όσο περισσότερο ανακινεί το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο θα δίνει τροφή για σχόλια από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, και όλα αυτά λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, στις οποίες ως γνωστών η Κουμουνδούρου δίνει μεγάλο βάρος.

Κάπως έτσι, χτες και σήμερα παίχτηκε σε επανάληψη για ακόμη μία φορά το σήριαλ. Στη χθεσινή πολιτική γραμματεία του κόμματος οι αντιδράσεις απ την αριστερή πλατφόρμα ήταν έντονες τόσο για την τοποθέτηση του Κρίτωνα Αρσένη στο ευρωψηφοδέλτιο, όσο και για το θέμα του νομίσματος.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να διερωτήθηκε για το εάν υπάρχει κάποιος λόγος να τίθεται θέμα παραμονής στο ευρώ, ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές και να αμφισβητείται η πολιτική διακήρυξη των ευρωεκλογών, αφήνοντας δηλαδή σαφείς αιχμές για τη στάση της αριστερής πλατφόρμας.

Και σήμερα ο κ. Λαφαζάνης προχώρησε στην... κλασσική αναδίπλωση του. Με δήλωσή του υποβάθμισε τις εντάσεις, διακήρυξε εκ νέου το σεβασμό του στις αποφάσεις του κόμματος και... ως συνήθως έδειξε τα «συστημικά κέντρα» που όπως είπε μετέτρεψαν τη συζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο σε « “ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ”» και σε «“ θερμό επεισόδιο” επεισόδιο με τον Αλέξη Τσίπρα».

Είναι προφανές, προσθέτει ο κ. Λαφαζάνης, ότι «για όλο το συστημικό πλέγμα η ενότητα και η δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά κόλαφο και μέγα εμπόδιο για τη συνέχιση των άθλιων επιλογών του σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, επίσης, ότι η δημοκρατία, ο σεβασμός των συλλογικών αποφάσεων και ο ριζοσπαστισμός συνιστούν αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις οποίες καινοτομεί, πρωτοπορεί και ξεχωρίζει στην πολιτική ζωή, την ώρα που στην αντίπερα όχθη κυριαρχούν και εντείνονται ο κομματικός δεσποτισμός, ο πολιτικός αυταρχισμός, η κοινωνική λεηλασία, η παράδοση της χώρας σε ξένα κέντρα, ο πανικός και τα αδιέξοδα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος, με όλα τα μέλη και τα στελέχη του στην πρώτη γραμμή, πορεύεται για μια μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές, η οποία θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας πορείας προοδευτικής ανόρθωσης και αναγέννησης της χώρας με σοσιαλιστικό ορίζοντα» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Λαφαζάνης.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.