Την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπoυργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει μέχρι τώρα, εξέφρασε, ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», παρότρυνε τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει στην ίδια πορεία και εξέφρασε την ελπίδα να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων, καθώς θα αρχίσουν να βλέπουν τα οφέλη.

Ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας δήλωσε «ικανοποιημένος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι δεν πρέπει η χώρα να επαναπαυθεί: 

«Ηταν το πρώτο τεστ για την Ελλάδα και η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ θετική. Η χώρα σας θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, θα χρειασθεί χρόνος, και εδώ ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν στη σωστή κατεύθυνση που κινούνται».

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπ. Οικονομικών Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα», τόνισε ενώ εστίασε στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας, προχωρώντας και σε έναν ιστορικό παραλληλισμό με την πρώην Ανατολική Γερμανία: «Στην Ελλάδα συνέβη ό,τι και στην Ανατολική Γερμανία όταν εισαγάγαμε το γερμανικό μάρκο, το 1990. Σας θυμίζω ότι μέχρι τότε η οικονομία του κατεχόμενου από τη Σοβιετική Ενωση τμήματος της Γερμανίας ήταν η 11η στις στατιστικές του ΟΟΣΑ. Ομως, δεν ήταν ανταγωνιστική. Για να επιβιώσεις στην παγκοσμιοποιημένη αγορά χρειάζεται να έχεις ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό ισχύει, φυσικά, και εντός της Ευρωζώνης».