Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει δύο θέσεις ανοικτές,έπειτα και από την άρνηση του Λάκη Λαζόπουλου λόγω φόρτου εργασίας να συμμετάσχει σε αυτό. Η διαχείριση της υποψηφιότητας Λαζόπουλου υποδεικνύει τη δυστοκία που υπήρξε στις διαδικασίες και κυρίως τη δυσανεξία μεγάλης μερίδας στελεχών της Κουμουνδούρου στη διεύρυνση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με μοναδικό σκοπό την αλίευση ψήφων.

Και δεν είναι μόνον η Αριστερή Πλατφόρμα που αντιδρά. Είναι και η αριστερή ομάδα των προεδρικών, που δεν καλοβλέπει όλους όσοι έσπευσαν να δηλώσουν αριστεροί και ΣΥΡΙΖαίοι βλέποντας ως πιθανό ενδεχόμενο τη νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές ή σκεπτόμενοι ότι η Κουμουνδούρου είναι μια τεράστια κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Οι περιπτώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και (προηγουμένως) των πανεπιστημιακών Γιάννη Μυλόπουλου και Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Και αν για κάποιους δεν φτάνουν αυτές, προσθέστε ότι η υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη πέρασε δια πυρός και σιδήρου, ενώ από την πλευρά της Λούκας Αρσένη, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ο Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου» και γραμματέας της «Κοινωνικής Συμφωνίας»- πρόσωπο που λόγω της κοινωνικής του προσφοράς θα ήταν δύσκολο να συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις.

Οι ευρωεκλογές που συνήθως διακρίνονται για τη «χαλαρή» ψήφο, προσφέρονται για πολιτικά ανοίγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διευρυνθεί, με μερική ωστόσο επιτυχία. Η «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη, αλλά και η «Αριστερή Προοπτική» των Ανδρέα Νεφελούδη-Στέφανου Μπαγεώργου, πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ, είναι κάποια βήματα, αλλά ουδείς μπορεί να πανηγυρίζει για «άνοιγμα στην κοινωνία».

Η δήλωση στήριξης από τον Γ. Βαρουφάκη, εκλογικά, θεωρείται μηδαμινής αξίας και ταυτοχρόνως βρίσκει αντίθετη τη «συνιστώσα» των πανεπιστημιακών.

Μηδαμινής εκλογικής αξίας θεωρείται- και είναι, η συμμετοχή του Κρίτωνα Αρσένη που άνοιξε τη συζήτηση για τη χρησιμότητα των «κηπουρών» του Γιώργου Παπανδρέου σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Λέγεται ότι στην Κουμουνδούρου, υπάρχουν κάποιοι- ελάχιστοι, οι οποίοι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιους από τους «κηπουρούς» σε περιφερειακούς ρόλους. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών- αντιθέτως, ανατριχιάζει ακόμα και στην ιδέα, πολλώ μάλλον στην υλοποίησή της. Για το λόγο αυτό, η συνέντευξη μόνο του Δ. Δρούτσα «στο κόκκινο» προκάλεσε αντιδράσεις.

Όλα αυτά, πιστοποιούν ότι η πολιτική συμμαχιών και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.