Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Τις εξελίξεις στην ΔΗΜΑΡ παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρώντας ότι μετά τις ευρωεκλογές θα συντελεστούν έντονες διεργασίες στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι σε περίπτωση που η Δημοκρατική Αριστερά δεν καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή θα αντιμετωπίσει σημαντικούς εσωτερικούς κραδασμούς με πρωτοβουλία της μειοψηφίας του κόμματος.

Σ' αυτήν την περίπτωση, όπως έχει πει στο επιτελείο του, μπορεί ο Φώτης Κουβέλης υπό την πίεση των διαφωνούντων που θα αμφισβητούν τις επιλογές του  να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε στροφή 180 μοιρών και να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Κι αυτό προκειμένου να διασωθεί στις εθνικές εκλογές όποτε αυτές διενεργηθούν.

Μία τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία για τον ίδιο και την Ελιά. Αφενός μεν θα ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός πόλος στο εσωτερικό της κυβέρνησης κι αφετέρου ο Φ. Κουβέλης ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά. Παρ' όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι μία τέτοια πιθανότητα θα αποδυναμώσει την ισχύ του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου ο οποίος πλέον ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών αλλά και μοναδικός κυβερνητικός εταίρος διαχειρίζεται καλύτερα τον Αντώνη Σαμαρά στην συγκυβέρνηση.

Επίσης γνωρίζει ότι αν τα αποτελέσματα για την «Ελιά» δεν είναι ικανοποιητικά τότε θα συναντήσει κι ο ίδιος σημαντικά εσωτερικά προβλήματα, που ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν και τον ρόλο του απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. «Ενας αρχηγός που αμφισβητείται δύσκολα θα μπορεί να βάζει όρους ή να κάνει μαγκιές όπως για τους άστεγους στον πρωθυπουργό» σχολιάζουν εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Βενιζέλου.

Γι' αυτούς τους λόγους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται μετά το Πάσχα να συνεχίσει τα ανοίγματα προς την ΔΗΜΑΡ θεωρώντας ότι η συμπόρευση των δύο κομμάτων μπορεί να είναι η μόνη λύση για την διάσωση και του χώρου αλλά και της πολιτικής παρουσίας των προέδρων τους.