Γράφει ο Ορφέας Αποστολόπουλος

Η απόφαση της κυβέρνησης να ισχύσει από αυτές τις εκλογές ο σταυρός προτίμησης για τους υποψηφίους, έφερε τα πάνω –κάτω. Ακόμη και εκείνοι που ήταν σίγουροι πως θα είναι υποψήφιοι δεν είχαν προετοιμαστεί. 

Βασικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει η αναγνωρισιμότητα. Όταν κάποιος απευθύνεται σε ολόκληρη τη χώρα όσο πιο γνωστός είναι τόσο το καλύτερο. Στην περίπτωση της Ελιάς όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το κόμμα έχει μικρύνει και έχει μικρύνει πολύ. Στην καλύτερη περίπτωση η Ελιά θα βγάλει 2 ευρωβουλευτές. 

Οι μόνοι που έχουν τύχη, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έτσι κάποιοι δικαιολογούν τους δισταγμούς του Γιάννη Βούλγαρη από τους 58. Φαβορί θεωρούνται η Συλβάννα Ράπτη, νυν ευρωβουλευτής με σοβαρές αναφορές στο κόμμα σε όλη την Ελλάδα, η Εύα Καιλή λόγω αναγνωρισιμότητας , ο Κυριάκος Πιερακάκης ως πουλέν του Ευάγγελου Βενιζέλου, η Κατερίνα Μπατζελή την οποία οι παπανδρεικοί στηρίζουν μετά μανίας και φυσικά ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης

Σε τέτοιες εκλογές όμως υπάρχουν και τα αουτσάιντερ. Όπως παρατηρούσε υποψήφιος στην Ελιά υπάρχουν δύο υποψήφιοι που ο ένας ξεκινά με 10% και ο άλλος τουλάχιστον με 5%. Πρόκειται για τον πρώτο και τον τελευταίο του ψηφοδελτίου. Πρώτος είναι ο Πασχάλης Αγανίδης , καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών και Οικονομικής Επιστήμης στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπήρξε μέλος και εκπρόσωπος της κίνησης «Η Γενιά των 700ευρώ», που κατάφερε το 2008 να αποσπάσει το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη

Τελευταίος στο ευρωψηφοδέλτιο είναι ο Απόστολος Ψωμάς , απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος Διδάκτωρ.

Αγανίδης και Ψωμάς λοιπόν έχουν μπόνους στην εκλογική διαδικασία. Παλιά ουδείς τα μετρούσε αυτά , τώρα όμως είναι κομβικά ζητήματα στη μάχη του σταυρού.