Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ανησυχία για τις αυτοδιοικητικές μάχες σε Αττική, Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία ενώ ταυτόχρονα έχει διαμορφωθεί και η... γραμμή άμυνας.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων της 18ης Μαϊου θα είναι κρίσιμη καθώς ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διαμορφώσει και... κλίμα για την ευρω-αναμέτρηση της 25ης Μαϊου. 

Γαλάζια στελέχη βλέπουν με προβληματισμό πώς η Θεσσαλονίκη είναι ήδη στα χέρια Μπουτάρη και μόνον λόγω τω πολλών υποψηφιοτήτων δεν θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή. Βλέπουν, επίσης, τον Γιώργο Καμίνη να επιδεικνύει ισχυρές αντοχές στην Αθήνα και να παραμένει πρώτος, την ίδια ώρα που ο Άρης Σπηλιωτόπουλος καλείται να αντιμετωπίσει τις πολλές υποψηφιότητες στα δεξιά του (Κακλαμάνης, Κασιδιάρης, Καπερνάρος) αλλά και την τελική επίθεση που θα εξαπολύσει ο Γ. Σακελλαρίδης.

Στον Πειραιά, πάλι, την κατάσταση περιπλέκει η υποψηφιότητα Μώραλη, υπό τη στήριξη των κ.κ. Μαρινάκη και Κόκκαλη αλλά και τη συνδρομή του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου. Μέχρι πρότινος, ο κ. Μιχαλολιάκος έτρεχε μόνος του φλερτάροντας στον πρώτο γύρο με ποσοστά άνω του 40%.

Στην Περιφέρεια Αττικής, τέλος, η εικόνα είναι απογοητευτική καθώς οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικόί όταν πέφτουν στη μάχη το κάνουν χάριν του... Γιάννη Σγουρού (Χαρδαλιάς, Χατζηδάκης, Παχατουρίδης) ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος μοιάζει να μάχεται μόνος του, προσπαθώντας να υπενθυμίσει στους γαλάζιους ψηφοφόρους πόσο ΠΑΣΟΚ είναι ο νυν Περιφερειάρχης.

Το παράδοξο της εικόνας που περιγράφηκε είναι ότι, σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές, η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ! Κι αυτό μοιάζει να είναι και το θετικό για το κόμμα. Υπερβαίνοντας τις θεωρίες ότι κάποιες από τις επιλογές είχαν ακριβώς ως στόχο να διατηρηθούν στις θέσεις τους οι πρώην εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι ο χάρτης ακόμα κι αν δεν βαφτεί γαλάζιος δεν πρόκειται να γίνει και ροζ είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης. 

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πόλωση που θα κυριαρχήσει τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες, θα βοηθήσει και τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμονεύει. Εικόνα νίκης με τη Ν.Δ. να κινδυνεύει να χάσει όλες τις μεγάλες πόλεις και την μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας δύσκολα οικοδομείται. Εκτός βέβαια κι αν η... εικόνα ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο εμφατική.