current views are: 1

20 Απριλίου 2014
Δημοσίευση16:23

Economist: Σε ανασύνθεση το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

Για ανασύνθεση το πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα κάνει λόγο το περιοδικό Economist σε ανάλυση του με τίτλο «Remaking the political landscape».

Δημοσίευση 16:23’
αρθρο-newpost

Για ανασύνθεση το πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα κάνει λόγο το περιοδικό Economist σε ανάλυση του με τίτλο «Remaking the political landscape».

Για ανασύνθεση το πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα κάνει λόγο το περιοδικό Economist σε ανάλυση του με τίτλο «Remaking the political landscape».

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η ελληνική οικονομία βελτιώνεται μεν -με έξοδο στις αγορές, αύξηση των τουριστών και ελπίδες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων- ωστόσο το κύμα αισιοδοξίας δεν φαίνεται να διαχέεται και στους Έλληνες ψηφοφόρους ώστε να επιστρέψουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς η ανεργία παραμένει άνω του 26%, η εργασιακή ανασφάλεια είναι διάχυτη και η φτώχεια απειλεί ευρεία κοινωνικά στρώματα.

«Το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η εποχή όπου το πολιτικό σύστημα ήταν υπεύθυνο να βρει μία θέση εργασίας για τον Έλληνα ψηφοφόρο –ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα- έχει περάσει ανεπιστρεπτί» σημειώνει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Η κεντροδεξιά ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται από την πλειονότητα των Eλλήνων, οι υπαίτιοι της κρίσης αλλά και της κατάρρευσης του συστήματος πατρωνίας των τελευταίων 30 ετών! Ορισμένοι Έλληνες στράφηκαν στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα, τα οποία ευαγγελίζονται ριζοσπαστικές ιδέες. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δύο νέα κεντροαριστερά κόμματα, η Ελιά και το Ποτάμι, αναμένεται να διεκδικήσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού, αναπληρώνοντας το κενό του ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με το ΣΥΡΙΑ ο Economist αναφέρει πως ηγείται «ο πύρινος 39χρονος Αλέξης Τσίπρας. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα συνιστά εχθρό των Ελλήνων επιχειρηματιών, καθώς τους απειλεί με την επιβολή εκτεταμένων φόρων».

Από την άλλη, αναφέρει το περιοδικό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάχεται «τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να επαναβεβαιώσει την εξουσία στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του»,και προσθέτει πως «ο κ. Βενιζέλος στηρίζει την Ελιά αλλά ο κ. Παπανδρέου αρνείται να τον ακολουθήσει, ενισχύοντας τις υποθέσεις ότι αναζητά μία πολιτική επάνοδο για να σταματήσει την εξαφάνιση του κόμματος».

Η ΝΔ έχει αποδειχθεί σύμφωνα με τον Economist, το πιο ανθεκτικό κόμμα, καθώς κατάφερε να επιβιώσει, αλλάζοντας μόνο ηγεσία. Ωστόσο, αρκετοί ψηφοφόροι της έχουν μετατοπιστεί στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της ΝΔ, όπως κατέδειξε και το βίντεο του Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη, έφεραν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πάντως διατηρεί σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για το «Ποτάμι», το οποίο «κερδίζει ψηφοφορους με ιλιγγιώδη ταχύτητα», περιγράφοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη ως τον 50χρονο που γυρίζει την Ελλάδα με T-shirt, αθλητικά και το χαρακτηριστικό του σακίδιο, μιλώντας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προωθώντας την αξιοκρατία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους Ελληνες. Πράγματα που ακούγονται ευχάριστα στους ψηφοφόρους που έχουν βαρεθεί τους παραδοσιακούς πολιτικούς, όπως αναφέρει ο Economist.


σχετικα αρθρα