current views are: 1

21 Απριλίου 2014
Δημοσίευση05:49

Μετά την εσωκομματική «τρικυμία», ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στους… δρόμους

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Δημοσίευση 05:49’
αρθρο-newpost

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αν οι πρόσφατες «αναταράξεις» στην κεντρική επιτροπή απείλησαν να τινάξουν το κλίμα στον αέρα τελικά η παρτίδα σώθηκε, όπως σώθηκε, και πλέον όλοι μαζί, και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, «βγαίνουν στους δρόμους».

Ίσως η φράση νεαρής βουλευτού «διαβάζαμε για τα λάθη της Αριστεράς, δεν πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να τα ζήσουμε και εμείς» αποτυπώνει και το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έμπειρα στελέχη του κόμματος επιμένουν στη διαπίστωση ότι «πρέπει με τις προτάσεις μας και την παρουσία μας να πείσουμε την κοινωνία να αποβάλει και τα τελευταία ψήγματα φόβου, είμαστε η δύναμη της σιγουριάς και των μεγάλων αλλαγών, θέλουμε την κοινωνία δίπλα μας προωθητική δύναμη». Διαπίστωση κατά βάση σωστή, αφού σε εποχές κρίσης τμήματα της κοινωνίας, ακόμα και αν έχουν δραματικά πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές, εξακολουθούν να στρέφονται σε συντηρητικές επιλογές φοβούμενα το νέο και μη δοκιμασμένο.

Γι’ αυτό συνεργάτες του προέδρου στις συζητήσεις τους και μελετώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι «πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας σε εκείνες τις ηλικίες που η κυβερνητική πολιτική προσπαθεί να εκφοβίσει προβάλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ ως σύγχρονο μπαμπούλα». Καθόλου τυχαίο λοιπόν το ότι ο Α. Τσίπρας στις ομιλίες του προσεγγίζει, με προσεκτικό λόγο, και αυτά τα τμήματα επιλέγοντας να «κτυπήσει» στο πυρήνα τους δηλαδή, στο «φιλότιμο, την περηφάνια, και τις μνημονιακές πολιτικές που τους έχουν καταρρακώσει».

Από την άλλη πλευρά η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και η δημοσκοπική κατρακύλα της ΔΗΜΑΡ δημιουργούν στα στελέχη του κόμματος τη βεβαιότητα ότι «ένα κρίσιμο κομμάτι της εκλογικής τους βάσης θα κατευθυνθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επιλέξει την αποενοχοποιητική ψήφο στο μόρφωμα του Ποταμιού», για το οποίο εκτιμούν ότι «όσο θα πλησιάζουμε στις κάλπες θα πέφτει στο κλασσικό ποσοστό των πολιτικών μορφωμάτων» δηλαδή γύρω στο 4%-5%.

Το κλίμα πόλωσης το οποίο «στήνει» η κυβέρνηση δεν εκπλήσσει κανένα στην Κουμουνδούρου. «Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του Σαμαρά» υποστηρίζουν και υπενθυμίζουν με νόημα «όποιος πόνταρε στην πόλωση έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που έστηνε για τους άλλους». Η τακτική λοιπόν είναι ξεκάθαρη «επίθεση κατά μέτωπο», αφού η ίδια η πραγματικότητα ακυρώνει τις «επιτυχίες της κυβέρνησης» και οδηγεί τη χώρα σε νέα μνημόνια, κρατώντας τα ως δυσάρεστη έκπληξη για την επομένη των ευρωεκλογών.

Τα μηνύματα που φτάνουν στους εκλογολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, από δημοσκοπήσεις της περιφέρειας, δείχνουν προβάδισμα που υπερβαίνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που αποδεικνύει ότι η πρωτιά είναι απόλυτα εφικτός στόχος. Αρκεί αυτή να μετατραπεί σε «ηγεμονία», η οποία και θα του δώσει σταθερότητα και βάθος στην πολιτική προοπτική της νίκης.

Κάτι που φαίνεται να έχουν κατανοήσει στην Κουμουνδούρου αφού πλέον υιοθετούν τη βασική αρχή της πολιτικής ηγεμονίας  «κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν είναι αποσυνάγωγος».


σχετικα αρθρα