current views are: 1

21 Απριλίου 2014
Δημοσίευση16:00

Ο δρόμος προς την «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας

Στην…ανάσταση της ελληνικής οικονομίας στοχεύει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους μήνες. 

Δημοσίευση 16:00’
αρθρο-newpost

Στην…ανάσταση της ελληνικής οικονομίας στοχεύει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους μήνες. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στην… ανάσταση της ελληνικής οικονομίας στοχεύει ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους μήνες.

Ο οδικός χάρτης που έχει καταρτίσει ο πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν χωρίς παρεκκλίσεις σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε η Ελλάδα να απεμπλακεί άμεσα από τα μνημόνια και να βγει από την κρίση.

«Ένα πισωγύρισμα, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην όλη προσπάθεια» αναφέρει κυβερνητική πηγή στο Newpost.gr, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχτεί η σταθερότητα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουν κάνει οι πολίτες μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο μεγάλο βήμα έχει σχεδιαστεί να γίνει δύο βδομάδες μετά το Πάσχα και αφορά το χρέος.

Η λύση για το ζήτημα του χρέους

Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων από τη Eurostat που αναμένεται στις 23 Απριλίου, ο Γιάννης Στουρνάρας πρόκειται να θέσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Όπως σημείωνε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, «έπειτα από την τεράστια επιτυχία που είχε η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, πλέον είναι η ώρα της συζήτησης για το χρέος». Στο Eurogroup αυτό αναμένεται αν γίνει λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, την επιτυχή αξιολόγηση της τρόικας και την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται και δήλωση στήριξης των 27 προς την κυβέρνηση, ενώ οι συζητήσεις θα κορυφωθούν στα επόμενα Eurogroup κυρίως σε αυτό του Ιουνίου, με τις τελικές αποφάσεις να τοποθετούνται χρονικά στο Φθινόπωρο, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Μέρκελ κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα.

Σε πρώτη φάση το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να είναι ονομαστικό, αλλά έμμεσο. Επί της ουσίας προγραμματίζεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, με ταυτόχρονη επιπλέον μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων (53 δις) του πρώτου μνημονίου και ίσως και του δεύτερου μνημονίου, ίσως κατά 50 μονάδες βάσης.

Αυτές οι κινήσεις αναμένεται ότι θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους περίπου κατά 5 δισ. ευρώ το χρόνο, ή κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ. Άλλωστε οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι αγορές και οι επενδυτές λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το προφίλ του χρέους μιας χώρας, δηλαδή το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του και λιγότερο το ύψος του ίδιου του χρέους.

Η αποχώρηση του ΔΝΤ

Με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους η κυβέρνηση θα μπορεί στους επόμενους μήνες να βγει ξανά στις αγορές για τη χρηματοδότηση της χώρας λαμβάνοντας μεγαλύτερα ποσά με μικρότερο επιτόκιο. Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στη συζήτηση για την ανάγκη ενός νέου δανείου, καθώς η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει μόνη της το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016.

Έτσι τελειώνει και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα και η διαδικασία των περιοδικών αξιολογήσεων από το διεθνές ίδρυμα. Το γεγονός αυτό θα έχει διπλό αντίκτυπο. Καταρχάς επικοινωνιακό, καθώς και μόνο η εικόνα της αποχώρησης του Πολ Τόμσεν από τους εκπροσώπους των δανειστών θα δημιουργήσει θετική ψυχολογία στην κοινωνία.

Παράλληλα η δυνατότητα της χώρας να καλύπτει μόνη τις χρηματοδοτικές ανάγκες της θα τις επιτρέψει να μην έχει πρόβλημα στο κενό που μπορεί να δημιουργηθεί από τις δόσεις τις οποίες θα ελάμβανε από το ΔΝΤ, μέχρι το ά τρίμηνο του 2016.

Επομένως η τρόικα με τη σημερινή της σύνθεση μπορεί να περάσει το κατώφλι της οδού Νίκης για τελευταία φορά τον Αύγουστο. Τότε άλλωστε ολοκληρώνεται και το δανειακό πρόγραμμα από την ευρωζώνη και η χώρα θα πάρει και την τελευταία δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.


σχετικα αρθρα