Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

«Αλλαγή πορείας προς το κέντρο ή μεταβολή ξανά προς τα δεξιά;» είναι το ερώτημα που αφορά το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα. Ο κοινωνικός μετασχηματισμός, έπειτα από μια μακρά περίοδο σκληρής ύφεσης δημιούργησε νέα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται οι πολίτες και στις απαιτήσεις που έχουν από τα πολιτικά κόμματα. 

Την απάντηση, ωστόσο, την έδωσε ήδη ο Αντώνης Σαμαράς, όταν έθεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της ΝΔ για την αναμέτρηση της 25ης Μαΐου. Με τη φράση «φυγή προς τα μπρος ή παραμονή στο χθες» ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες σε συστράτευση, πέρα από τα στενά κομματικά όρια γύρω από μια κεντροδεξιά ευρωπαϊκή – πατριωτική παράταξη. 

Αυτό αποτελεί, για όσους συνομιλούν χρόνια μαζί του και το όραμα του κ. Σαμαρά για τη μετεξέλιξη της ΝΔ, όχι απλά για να επιβιώσει στις νέες πολιτικές συνθήκες, αλλά για να μετασχηματιστεί σε μια πολιτική δύναμη που θα είναι ικανή και θα έχει την ισχύ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο. Άλλωστε οι εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη δεν άφηναν άλλα περιθώρια χρόνου στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. 

Τέλος στο δίλλημα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» 

Η μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και κυρίως μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είχε να κάνει με το δίλλημα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και η αρχή της συζήτησης για λύση στο ζήτημα του δημοσίου χρέους, επί της ουσίας ακυρώνουν τη συγκεκριμένη διαμάχη και τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το θέμα από δω και πέρα είναι ποιος θα είναι εκείνος, ο οποίος θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στο επόμενο διάστημα και θα συνομιλεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, την ώρα που η Ελλάδα έχει επανακτήσει την θεσμική ισοτιμία της μέσα στην Ευρωζώνη. Για αυτό και ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κορυφώσει την κριτική του στο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του οποίου συνεχίζονται ακόμη και σήμερα οι παλινωδίες και οι κόντρες μεταξύ των συνιστωσών για την παραμονή ή όχι στο ευρώ. 

Η αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής πολιτικής 

Το δεύτερο στοιχείο που έλαβε υπόψη ο πρωθυπουργός για τη μελλοντική πορεία της ΝΔ, είναι η αλλαγή πλεύσης που εντοπίζεται στην πολιτική της Ευρώπης. Η τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα πιστοποίησε την ευρωπαϊκή στροφή στην ανάπτυξη. Η αλλαγή αυτή παρουσιάζεται από Βερολίνο και εκφράστηκε ξεκάθαρα από τη γερμανίδα καγκελάριο, ως η συνέχεια, ως το επόμενο βήμα, της πολιτικής λιτότητας. 

Για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος νιώθει δικαιωμένος για τις επιλογές του, καθώς όπως αποδείχθηκε έφεραν την Ελλάδα ξανά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, το κόμμα του οποίου ηγείται, θα πρέπει να επιμείνει στη λογική της ανάπτυξης, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να βγει τελικά η Ελλάδα από την κρίση.  

Οι πολίτες εκείνο που ζητούν πλέον από τον πολιτικό κόσμο είναι να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και να δουν αποτέλεσμα στην καθημερινότητα και στην τσέπη τους, γεγονός το οποίο γνωρίζει ο πρωθυπουργός, όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του.  

Με το δεδομένο αυτό, ο κ. Σαμαράς θέλει να προσδώσει στο πολιτικό του όραμα το στοιχείο της ενότητας, που θα σπάσει τις στενές παραταξιακές γραμμές και θα συμπεριλάβει ανθρώπους από όλους τους χώρους για να δώσουν τη μάχη μέσα στην Ευρώπη και με στρατηγική που σχεδιάζεται με βάση τη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα.