Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Το σύνθημα «μόνοι μας εναντίον όλων» συμπυκνώνει την προεκλογική εκστρατεία του ΚΚΕ τόσο για τις ευρωεκλογές, όσο και για τις αυτοδιοικητικές. Στελέχη του Περισσού που εκφράζουν την άποψη της ηγεσίας επιμένουν ότι "αυτές οι εκλογές είναι το πρόκριμα για τη δημιουργία του νέου σκηνικού που στήνεται και το οποίο θα αποκτά σάρκα και οστά από την επομένη των εκλογών". 

Σύμφωνα λοιπόν με τις αναλύσεις τους ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η μετάλλαξη της Ν.Δ. προς ένα μάλλον παρωχημένο μοντέλο "ελληνικού συντηρητικού κόμματος" το οποία θα "ακουμπά" και τις παρυφές της ακροδεξιάς. Αν και δεν περνάνε απαρατήρητες οι διαφοροποιήσεις του Δ. Αβραμόπουλου, της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων ιστορικών στελεχών της παράταξης, απέναντι στα σχέδια Σαμαρά, εν τούτοις στον Περισσό πιστεύουν ότι ο κύβος έχει ριφθεί και ο "Α. Σαμαράς αργά αλλά σταθερά επιστρέφει στην εποχή του Αβέρωφ και των πιο μαύρων σελίδων της νεοδημοκρατικής παράταξης".

Η απομάκρυνση στελεχών όπως εκείνη του Φ. Κρανιδιώτη " απλώς ρίχνει στάχτη στα μάτια" αφού ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας εξακολουθεί "να κυριαρχείται απο ακροδεξιά πρόσωπα". Από τα στελέχη του κόμματος δεν διαφεύγει της προσοχής τους η αρθρογραφία φιλικών εφημερίδων προς την κυβέρνηση στην οποία αποτυπώνονται τα νέα χαρακτηριστικά όπως ¨ευρωσκεπτικισμός, στόχος η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και επαναπροσδιορισμός της έννοιας του πατριωτισμού". 

Η δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ, η σχεδόν προαναγγελθείσα κατακρήμνιση της ΔΗΜΑΡ και το δημοσκοπικό "φούσκωμα" για "Το Ποτάμι" οδηγούν τον ηγετικό πυρήνα του ΚΚΕ στην εκτίμηση ότι το μεν "Ποτάμι είναι βαθιά αντιδραστικό, και αποτελεί οχυρό για το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο", ενώ δεν αποκλείουν να "εμφανιστεί ένα νέο κόμμα που θα καταπιεί ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και θα πλασάρεται ως ο αναγκαίος μπαλαντέρ για κυβερνήσεις συντηρητικής κατεύθυνσης" 

Από την άλλη πλευρά η προσωπική επίθεση του γενικού γραμματέα κατά του Α. Τσίπρα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιπαράθεση των δύο κομμάτων. "Σκυλάκι καναπέ" αποκάλεσε τον Α. Τσίπρα ο Δ. Κουτσούμπας προκαλώντας όμως "γκρίνιες" εντός του κόμματος. Αν και το περιβάλλον του γενικού γραμματέα ισχυρίζεται ότι ο χαρακτηρισμός είναι "πολιτικός", δύσκολα πείθει στελέχη που εκφράζουν σκεπτικισμό "αν τέτοιου είδους επίθεση ευνοεί τους σχεδιασμούς μας ή μας καθιστά υπόλογους στους ψηφοφόρους ευρύτερων στρωμάτων της Αριστεράς". Όντως η τακτική που ακολουθεί το ΚΚΕ αποβλέπει στο να "οχυρώσει" ένα ποσοστό της τάξης του 5% "και από κει και πέρα ότι έρθει καλώς έλθει", αφού το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012 βαραίνει τον Περισσό. 

Άρα ο κύριος αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο επισημαίνεται " μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί στο ελάχιστο να αντιστρέψει την κατάσταση, αφού είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος". 

Πάντως στελέχη του ΚΚΕ, με εμπειρία εκλογικών αναμετρήσεων θέτουν ένα ερώτημα που δεν φαίνεται και τόσο απλό "τι θα κάνει η ηγεσία του κόμματος στην περίπτωση που το κόμμα εκλέξει μόνο ένα ευρωβουλευτή και το ποσοστό είναι οριακά αυξημένο απο εκείνο του 2012;" Ίσως τότε να κληθεί να απαντήσει...