Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Αν υπάρχει ένα ποσοστό, το οποίο παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από αυτό που συγκεντρώνουν στην πρόθεση ψήφου, δεν είναι άλλο από αυτό της αδιευκρίνιστης ψήφου.  

Πρόκειται ουσιαστικά για το ποσοστό των αναποφάσιστων που όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις αγγίζει το 20% και μαζί με τα «λευκά- άκυρα» ανεβαίνει στο 25%.  

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για μια τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι πιθανότατα θα κρίνουν τον τελικό νικητή, με δεδομένο ότι η διαφορά των δύο κομμάτων κινείται σε χαμηλά επίπεδα. 

Κοινωνικά, οι αναποφάσιστοι θεωρείται ότι ανήκουν στην κατηγορία των οικογενειαρχών οι οποίοι επιζητούν σταθερότητα αλλά και προοπτικές για το μέλλον. Πολιτικά τοποθετούνται στον χώρο του κέντρου και για αυτούς αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη στον μήνα που απομένει ως τις ευρωεκλογές, οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν αύριο την επικύρωση του πλεονάσματος και μεθαύριο την έγκριση της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης που θα δώσει και το έναυσμα για την έναρξη του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του χρέους, για να ξεκινήσουν την προεκλογική επίθεση με όπλο την οικονομία και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σχεδιάζει να περιοδεύσει σε (σχεδόν) όλη την Ελλάδα. 

Βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού θα είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της ορατής πλέον προοπτικής ανάκαμψης, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος- κατά τη ΝΔ- θα βάλει τη χώρα σε περιπέτεια φλερτάροντας με την επιστροφή στη δραχμή και τις παπανδρεϊκές ακροβασίες με τα δημοψηφίσματα.  

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων προέρχεται από τον συντηρητικό χώρο και είναι ευκολότερο να προσεγγιστούν (ή να επαναπροσεγγιστούν) από τη ΝΔ μετά τις θετικές ειδήσεις για την οικονομία. 
Στην Κουμουνδούρου βλέπουν ότι το θέμα Μπαλτάκου, το οποίο ευνοούσε σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιώντας τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των κεντρώων, δεν κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα και επισκιάστηκε από την οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει ότι η περίοδος των Μνημονίων δεν έχει παρέλθει και ότι ανεξάρτητα από την έξοδο στις αγορές, μετά τις ευρωεκλογές θα ακολουθήσει νέο Μνημόνιο. Το δίλλημα «με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Μέρκελ» δίνει με σαφήνεια τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναμέτρηση της 25ης Μαΐου.  

Ταυτοχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να πείσει ότι δεν πρόκειται να θέσει σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή στο ευρώ. Γι αυτό όμως, θα χρειαστεί (για κάποιους) να υπάρξει… σιωπητήριο.