Προειδοποίηση προς τους εκπαιδευτικούς απηύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι όσοι καθηγητές επιλέξουν να απουσιάσουν αδικαιολόγητα από τα μαθήματα αναπλήρωσης των χαμένων- λόγω καταλήψεων- ωρών διδασκαλίας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πειθαρχικό έλεγχο.

Ο υφυπουργός, μιλώντας στο Star, αναφερόμενος στις «εθιμοτυπικές» και «βαθιά αντιδημοκρατικές» όπως τις χαρακτήρισε, καταλήψεις που «φέρνουν ανισότητα στην εκπαίδευση», δήλωσε:

«Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Σε κανένα δεν κάνουν καλό οι καταλήψεις. Ο κακός μαθητής νομίζει ότι γλιτώνει μάθημα, ο καθηγητής κάθεται σπίτι του και πληρώνεται, ενώ ο μαθητής που θέλει να μάθει αναγκάζεται να καταφεύγει στα φροντιστήρια. Στο τέλος όμως χαμένη είναι η μάθηση».

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του Νοεμβρίου, οι ημέρες των καταλήψεων αναπληρώνονται από τις διακοπές του Πάσχα και αν χρειαστεί, στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Τις επόμενες τρεις ημέρες, περίπου 500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα (84 στην Αθήνα, 30 στην Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στην περιφέρεια) θα ξεκινήσουν μαθήματα, διακόπτοντας τις διακοπές του Πάσχα για να αναπληρώσουν τις ώρες που χάθηκαν λόγω καταλήψεων.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις στο μέτρο, ο Σ. Κεδίκογλου, επεσήμανε πως κατά την γνώμη του οι καθηγητές δεν έχουν λόγο να παρακούσουν τις εντολές, αλλά για όσους το κάνουν «θα πρέπει να το δούμε πειθαρχικά» τόνισε.