Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Διακριτές αποστάσεις από την Νέα Δημοκρατία και το μοντέλο Σαμαρά θα επιδιώξει να πάρει, τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συνειδητοποιήσει πως η μόνη ελπίδα για να κρατηθεί η «Ελιά» κι ενδεχομένως κι ο ίδιος στην ηγεσία του κόμματος βρίσκεται στο να δείξει στους διστακτικούς ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απολέσει το ιδεολογικό του στίγμα και εξακολουθεί να έχει τεράστιες διαφορές με την Νέα Δημοκρατία.

Μία πρώτη ευκαιρία βρήκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του για να διαφοροποιηθεί από την ΝΔ σε αξιακά και ιδεολογικά κυρίως θέματα με την υπόθεση Μπαλτάκου. Όμως αυτό δεν αρκεί και δεν είναι το κυρίαρχο που θα φέρει ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά.

Η ιστορία με τους άστεγους... έτσουξε την Χαριλάου Τρικούπη ακριβώς γιατί είδε ότι το Μαξίμου της πήρε την μπουκιά για κοινωνικά θέματα την ώρα που το ίδιο εμφανιζόταν να βάζει την κοινωνική ατζέντα και να είναι ο προοδευτικός πόλος στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλα τζαρτζαρίσματα μεταξύ των δύο εταίρων  για θέματα ασκούμενης πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει με διακριτικό τρόπο να παίρνει αποστάσεις από τη ΝΔ και για να δείξει ότι «δεν είμαστε ίδιοι» και για να πείσει ένα κομμάτι της κοινωνίας ότι «αντί να ρίξει την ψήφο του στην γαλάζια παράταξη μπορεί να την προσφέρει στην «Ελιά» για να αντέξει και να ενθαρρύνει την προοδευτική πολιτική».