Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

«Αντώνη συνέχισε...». Αυτήν την  φράση την άκουσε ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα στην Πύλο και το Ναύπλιο. Μπορεί αυτή η φράση να ηχεί σαν υποστήριξη στο έργο και την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να ανορθώσει την ελληνική οικονομία ωστόσο κρύβει και μία μεγάλη απορία: Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του να συνεχίσει έτσι; Μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που ανακύπτουν καθημερινά στην οικονομία , την καθημερινότητα αλλά και το εσωτερικό του κόμματός του; 

Η απάντηση δεν είναι εύκολη και ο γρίφος ιδιαίτερα δύσκολος αφού οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές και στα τρία επίπεδα.

Στην οικονομία μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και την διανομή του κοινωνικού μερίσματος που προκύπτει από αυτό ωστόσο τα πράγματα δεν πάνε ιδιαίτερα καλά στα έσοδα ενώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία έχουν αυξητική τάση .Την ίδια στιγμή οι διατάξεις του μίνι φορολογικού που κατατίθεται σε λίγες εβδομάδες στη βουλή θα ισχύσουν εν πολλοίς από την επόμενη χρονιά γεγονός που δεν βελτιώνει την παρούσα κατάσταση.

Θετικά πάντως είναι τα στοιχεία που έρχονται από την αγορά μετά τον συμψηφισμό στον ΦΠΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αλλά και από τον τουρισμό που φέτος τα έσοδά του δείχνουν να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. 

Δύσκολη προμηνύεται και η μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση με την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτό γιατί οι πολίτες έχουν ακούσει ότι η έξοδος στις αγορές που οδηγεί στην σταθερότητα θα μεταφραστεί και σε περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους και σε αύξηση της καταναλωτικής τους δύναμης και σε ελάφρυνση στην φορολογία. 

Και την ίδια στιγμή όποιος κοιτάξει στο εσωτερικό της ΝΔ θα βρει αρκετούς απρόθυμους να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του κυβερνητικού επιτελείου και του ίδιου του πρωθυπουργού και αρκετούς ακόμη πιο απρόθυμους να στηρίξουν το έργο συγκεκριμένων υπουργών.Ήδη οι φωνές για την ανάγκη ανασχηματισμού πληθαίνουν προκαλώντας πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ τη ίδια στιγμή γκρίνιες έχουν εκφραστεί και για τις επιλογές στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. 

Αρα το ερώτημα παραμένει.... ο Σαμαράς και οι πολίτες θέλουν... Μπορούν όμως;