Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ιδιαίτερα ψύχραιμος και αισιόδοξος εμφανίζεται σε συνομιλητές του ο Πρωθυπουργός ενόψει των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, αλλά και της μάχης των ευρωεκλογών. 

Ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει τις συγκεκριμένες πολιτικές αναμετρήσεις με περισσή αυτοπεποίθηση και δηλώνει σε συνεργάτες του ότι το όποιο αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει την πολιτική που ακολουθεί και στην οποία είναι αποφασισμένος να εμμείνει. 

Βέβαια ο ανασχηματισμός θεωρείται δεδομένος, αλλά παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια εκλογική αναμέτρηση πολλά μπορεί να γίνουν και να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη, αλλά και να διαμορφώσουν διαφορετικές πολιτικές συνθήκες. 

Ο Αντώνης Σαμαράς επενδύει στην αφύπνιση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και στην επικράτηση μιας εκλογικής λογικής που θα δίδει έμφαση στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Παράλληλα αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή του ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι ορθή, ότι έχει και θα συνεχίσει να έχει αποτελέσματα και ότι θα δικαιωθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. 

Συνεργάτες του σημειώνουν ότι «κατά την πάγια συνήθειά του θα προχωρήσει στις κινήσεις που σχεδιάζει όταν το κρίνει σκόπιμο και όταν θα έχουν καταλαγιάσει οι σκέψεις και τα πάθη». Μεταξύ αυτών των κινήσεων αναφέρεται και ο ανασχηματισμός της κυβερνήσεως, αλλά όχι ως «ζήτημα άμεσης προτεραιότητας». 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο λένε ότι η «νίκη των εντυπώσεων» δεν θα είναι για το ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιδεικνύει, όπως τονίζουν, πολιτική δυναμική νίκης, παρά τις δυσκολίες της κυβέρνησης και παρά τον χαρακτήρα των εκλογών. 

Μέχρι στιγμής ο Πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο (χαρακτηρίζει τις σχετικές πληροφορίες «ανοησίες» και«αστειότητες»). Κατά τον Πρωθυπουργό, αυτή η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών αποκαλύπτει μια στρεβλή πολιτική αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα. 

Τις επόμενες τρισήμιση εβδομάδες όλη η προσοχή θα στραφεί στη μάχη των ευρωεκλογών, όπου αναμένεται να εμπλακεί ενεργά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και μετά μπορεί να συζητηθούν τα πάντα, από τον ανασχηματισμό, τη μετεξέλιξη της ΝΔ, ακόμα και για το πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές. Όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.