Το ζήτημα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, αντιμετωπίζει η τροπολογία «υπέρ της βιωσιμότητας» που κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η τροπολογία έρχεται ως συνέχεια της συνάντησης αντιπροσωπείας των επιμελητηρίων με τα στελέχη του οικονομικού τομέα της ΔΗΜΑΡ και ζητείται να αποκατασταθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους επιμελητήρια, η οποία από 1-1-2015 γίνεται, πλέον, προαιρετική, βάσει του άρθρου 48 του ν. 4111/2013.

Ειδικότερα, με αυτήν την τροπολογία οι βουλευτές ζητούν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και καταβολής του υφιστάμενου χαμηλού τέλους προσφοράς υπηρεσιών στο αρμόδιο κατά τόπο επιμελητήριο, αποκαθιστώντας έτσι έναν ορθό και αποτελεσματικό μηχανισμό της δημόσιας οικονομικής ζωής.

Όπως αναφέρει το ΕΕΑ, η ΚΟ του κόμματος κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία και άλλες διατάξεις».

Την αντιπροσωπεία των επιμελητηρίων αποτελούσαν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Μπενέτος, η β' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Σοφία Λαμπράκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Δημήτρης Αδάμ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Αλέξανδρος Διαμαντάρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτης Δαμούλος και ο πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Γκρέκης.