«Το ελληνικό κράτος, με τις πολιτικές που ακολούθησε στη Θράκη, έφτιαξε ακριβώς αυτό που απευχόταν: μια μειονότητα που βρήκε πρόσφορο έδαφος στην τούρκικη αγκαλιά, διότι αδιακρίτως εναντίον όλων των μειονοτικών μέχρι το 1990 ακολουθούσε μια οριζόντια και κάθετη διάκριση με τα διοικητικά μέτρα» τόνισε σε νέες δηλώσεις του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χριστόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», εξηγώντας τη θέση του για την Σουλεϊμάν Σαμπιχά.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως αυτό ενίσχυσε «το ρόλο του τουρκικού προξενείου και της επεμβατικής πολιτικής που φέρει εγκληματικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της μειονότητας να στραφεί σούμπιτο προς τον τουρκικό εθνικισμό».

«Αν αυτό τώρα το ερμηνεύουν κάποιοι με τις κουβέντες που σας είπα, ότι εγώ θεωρώ ότι η μειονότητα είναι ένα συμπαγές τούρκικο πράγμα, αυτό παραβιάζει κάθε κανόνα δεοντολογίας μέσα στο δημόσιο διάλογο» συνέχισε ο κ. Χριστόπουλος και προσέθεσε πως «με υποκριτικό τρόπο, αυτοί που εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές, οδύρονται τάχα γι' αυτό που δημιούργησαν»

Ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι «η άποψη της Αριστεράς στα θέματα των μειονοτήτων είναι αυτή που λέει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι πέραν της καταγωγής τους ή του θρησκεύματός τους πρέπει να είναι μαζί» και προσέθεσε:

«Η υποψηφιότητα για την οποία κάναμε λόγο ήταν μια υποψηφιότητα στον αντίποδα αυτής της αντίληψης, και για το λόγο αυτό απορρίφθηκε τόσο εμφατικά από την τοπική κοινωνία και -θα με συγχωρέσετε να πω ότι- αυτό δεν έγινε μόνο από τους μειονοτικούς, αλλά και από τους πλειοψηφικούς συμπολίτες μας. Άρα, η Αριστερά στη Θράκη δεν θέλει πολιτικές και υποψηφιότητες τριχοτόμησης, αλλά ενότητας, και όχι μόνο της μειονότητας, αλλά ενότητας των ανθρώπων στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε».

«Εγώ υπερασπίστηκα την καθολική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την υποψηφιότητα και θεωρώ ότι με την έννοια αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς έπραξε και γιατί θεωρώ εγώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς έπραξε, σε μια στιγμή καλώς εννοούμενης αμηχανίας» κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.