Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Εφαλτήριο για την έναρξη της συζήτησης ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και για μία ιδιαιτέρως υψηλών τόνων πολιτική αντιπαράθεση αποτελεί για την κυβέρνηση η χθεσινή πιστοποίηση του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος από τη eurostat

Πάνω στην αναμενόμενη χθεσινή επιβεβαίωση της δημοσιονομικής προόδου της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή στατιστική, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να οικοδομήσει και την πολιτική του αφήγηση ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη σταθερότητας, την οποία θεωρεί, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του, ως αναγκαία συνθήκη προκειμένου να προωθηθούν οι στόχοι για το χρέος αλλά και για να εμπεδωθεί η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ως άκρως υπονομευτικά για τη σταθερότητα της Ελλάδας θεωρεί ο κ. Σαμαράς όχι μόνον τα όσα λέει η Κουμουνδούρου για την οικονομία αλλά και την επιμένουσα «κακοφωνία» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Ευρώ ή τη δραχμή, τις κορώνες περί εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και, πλέον, όλη τη συζήτηση που άνοιξε, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα και τις συνθήκες που τη διέπουν. 

Ως προς το χρόνο συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, η Αθήνα εκτιμά ότι παρά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που «δείχνουν» το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα κατορθώσει να εξασφαλίσει μία δήλωση προθέσεων από τους εταίρους πριν τις κάλπες, στο eurogroup της 5ης Μαΐου. Πάντως, σενάρια που διακινήθηκαν περί συμμετοχής του ίδιου του κ. Σαμαρά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στερούνται σοβαρότητας. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ανάβει επίσημα και το πράσινο φως για την έναρξη των συζητήσεων σε επίπεδο Eurogroup για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Αυτή ήταν άλλωστε η συμφωνία που είχε επιτευχθεί ενάμιση χρόνο νωρίτερα στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν αποφασίσει ότι όταν η Ελλάδα καταφέρει να έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα εφαρμόζοντας όλους τους όρους του Μνημονίου, τότε η Ευρωζώνη με τη σειρά της θα εξέταζε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Σήμερα στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει το Euroworking Group κατά τη διάρκεια του οποίου ο Έλληνας εκπρόσωπος Π. Τσακλόγλου, θα θέσει το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους ενώ θα ληφθεί και η απόφαση εκταμίευσης της δόσης 6,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Στην κυβέρνηση «διαβάζουν» ως εξαιρετικά θετική τη χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιόν, Σάιμον Ο’ Κόνορ στην «αξιοσημείωτη πρόοδο» που έχει κάνει η χώρα μας για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της στοιχείων τα τελευταία 4 χρόνια. Ο κ. Ο’ Κόνορ υποστήριξε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 προέκυψε με μία μεθοδολογία την οποία έχουν συμφωνήσει η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.