Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Κλίμα πόλωσης έχουν δημιουργήσει οι επιλογές υποψηφίων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, την ώρα που το τουρκικό προξενείο σκοπεύει να προωθήσει τον δικό του συνδυασμό με στόχο μελλοντικά πολιτικά οφέλη στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο «θόρυβος» που ξέσπασε μετά την αντικατάσταση της μουσουλμάνας Ρομά, Σουλεϊμάν Σαμπιχά από τον προερχόμενο από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, Μεστάν Οζμάν Ουμίζ, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, και τις δηλώσεις του υοψηφίου ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλου, πήρε ακόμα μεγαλύτερη έκταση.

Ο νέος «πονοκέφαλος» για την Κουμουνδούρου ήταν ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχμέτ Κουρτ, ο οποίος εμφανίστηκε σε φωτογραφικά στιγμιότυπα με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ζήτησε και πέτυχε την παραίτηση του υποψηφίου, όμως ο Αχμέτ Κουρτ, λίγες ώρες αργότερα διέψευσε την εξέλιξη αυτή διευκρινίζοντας ότι «αναμένει με ενδιαφέρον τη στάση και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι διαφέρει από τα άλλα κόμματα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αντάλλαξε ουκ ολίγες ανακοινώσεις με την κυβέρνηση -όπως και ο κ. Χριστόπουλος που διέψευσε τα περί θέματος Λωζάννης- πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για παρουσία «βουλευτών και πολιτευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε επίσκεψη στελέχους τουρκικού εθνικιστικού κόμματος στη Ροδόπη». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα «πολιτευτές και πρώην βουλευτές όπως οι ,Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές, της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν»

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ο αντιπρόεδρος της νεολαίας της ΝΔ και υποψήφιος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, Χασάν Χασάν, επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία του DEB στις 19 Απριλίου και συνεχάρη τον πρόεδρο του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς για την συμμετοχή στις ευρωεκλογές, ευχόμενος επιτυχία.

Πηγές από τη Νέα Δημοκρατία, ανέφεραν για τον κ. Χασάν ότι δεν κατεβαίνει σε κάποιον συνδυασμό που φέρει το χρίσμα του κόμματος και πως επρόκειτο για μία συνάντηση αμιγώς κοινωνική, χωρίς κανένα πολιτικό φορτίο. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως οι «δικαιολογίες της ΝΔ ότι οι υποψήφιοί της, για το δήμο Κομοτηνής Χασάν Χασάν και για το Περιφερειακό συμβούλιο της Αν. Μακεδονίας Θράκης, Οντέρ Μουμίν, -οι οποίοι αμφότεροι με δηλώσεις τους υποστηρίζουν το μειονοτικό κόμμα- βρέθηκαν εκεί σε κοινωνικού περιεχομένου εκδήλωση, είναι αστείες».

Την ίδια ώρα, το κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) έχοντας κάνει «άνω κάτω» την ελληνική πολιτική σκηνή ετοιμάζεται να εκφράσει προεκλογικά τις επιδιώξεις του τουρκικού προξενείου. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την πόλωση αντί να χαμηλώσουν τους τόνους, αποδεχόμενοι τις όχι και τόσο εύστοχες επιλογές που έκαναν στην περιοχή των λεπτών ισορροπιών.