"Η Τουρκία καλείται να συμβάλλει στην παραγωγή συγκεκριμένου αποτελέσματος από τις διερευνητικές επαφές ή σε άλλη περίπτωση, να δεχθεί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως και να διακόψει τις προκλητικές ενέργειες", τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, που κάλεσε ακόμα μια φορά τη γείτονα να παρουσιάσει συγκεκριμένο αποτέλεσμα μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

"Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει την αξιοπιστία της, έχουμε μια κυβέρνηση στην Τουρκία που λέει ότι θέλει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, πρέπει να το αποδείξει και με πράξεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

 Ο κ Δελαβέκουρας χαρακτήρισε "οπισθοδρομικές" και "διχοτομικής" λογικής τις θέσεις που υποστηρίζει ο κ. 'Ερογλου στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόοδος, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, που κάλεσε τόσο τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, όσο και την Τουρκία να μεταβάλλουν στάση στο κυπριακό.

 Η Ελλάδα σεβεται τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου και αναμένει την απόφασή του (επί της προσφυγής της πΓΔΜ), δήλωσε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά ανάπτυξε τα επιχειρήματά της και έδωσε "ισχυρή απάντηση" στα επιχειρήματα της πΓΔΜ. Η δίκη στη Χάγη δεν έχει εξάλλου σχέση με τη διαπραγμάτευση για το όνομα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 Στην υπόθεση του ιταλικού πλοίου Explora, αναφέρθηκε τέλος , απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Δελαβέκουρας. Το πλοίο, είπε ο εκρόσωπος, ζήτησε άδεια, όπως προβλέπεται, σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας και την έλαβε. Η Τουρκία το παρενόχλησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Οι ενέργειες αυτές και όσες ακολούθησαν είναι παράνομες, άκυρες και δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα, ούτε θέτουν σε αμφισβήτηση τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος. Το πλοίο, εν αντιθέσει με διαβεβαιώσεις που είχαν παρασχεθεί από την Ιταλία, ζήτησε άδεια και από την Τουρκία, γεγονός που οδήγησε σε ελληνικό διάβημα στον Ιταλό Πρέσβη και άμεση ανάκληση της ελληνικής άδειας προς το σκάφος. Η Ελλάδα κατοχύρωσε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, παρά τις ενέργειες της Τουρκίας, κατέληξε ο κ Δελαβέκου