Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μια αναίρεση στον Άρειο Πάγο για απόφαση Εφετείου που δεν την δικαιώνει, μια αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση και μια μήνυση για ηθικη αυτουργία σε πλαστογραφία και απάτη, περιλαμβάνουν, αυτή τη στιγμή, οι δικαστικές περιπέτειες  της Φωτεινής Τομαή - Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με τη δικηγόρο της Κατερίνα Καλύβα.

Η απόφαση του Εφετείου αφορά σε αστική διαμάχη για λογοκλοπή, και όταν η δικηγόρος έλεγε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΪ ότι δεν έχει τελεσιδικίσει εννοούσε, όπως η ίδια διευκρινίζει στο newpost, ότι η νομική εκπρόσωπος της κυρίας Τομαή - Κωνσταντοπούλου δεν δέχεται την απόφαση και αναμένει να καθαρογραφεί και υπογραφεί προκειμένου να ασκήσει την αναίρεση στον Αρειο Πάγο.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα, όλα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Πρωτοδικείο.

Το... αντίπαλο στρατόπεδο αποτελούν ο σκηνοθέτης Άρης Φωτιάδης, η σεναριογράφος Ελένη Κεφαλοπούλου, αλλά και ο πρώην καλός φίλος της κυρίας Τομαή - Κωνσταντοπούλου, Γιώργος Πηλιχός.

Για το θέμα μίλησε στο newpost η υποψήφια ευρωβουλευτής.

Ένα κόμικ που έγινε παραμύθι και έφτασε ως τη Χιλή

Το ιστορικό της υπόθεσης περιγράφει, μιλώντας στο newpost, ο σκηνοθέτης Άρης Φωτιάδης.

Όσο η Αθήνα προετοιμαζόταν για να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εκείνος και η σύζυγός του, σεναριογράφος Ελένη Κεφαλοπούλου, εμπνεύστηκαν μια σειρά κινουμένων σχεδίων με ήρωες τους Αρχαίους Έλληνες Ολυμπιονίκες. Οι δυο τους κατέθεσαν την πρόθεση στην ΕΡΤ, στον «Αθήνα 2004» και σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής. Σύμφωνα με τον Άρη Φωτιάδη και μετά από προτροπή φίλων τους, η Ελένη Κεφαλοπούλου το υπέβαλε και στο υπουργείο Εξωτερικών, στο γραφείο της κ.Τομαή - Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν τότε διευθύντρια της υπηρεσίας διπλωματικού και ιστορικού αρχείου.

«Το σενάριο δεν εγκρίθηκε από κανέναν φορέα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν και λίγο αργότερα είδαμε στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο «Αληθινές Ιστορίες 1,2,3... 11 Ολυμπιονικών» με συγγραφέα τη Φωτεινή Τομαή - Κωνσταντοπούλου. Επρόκειτο, αυτολεξεί, για το δικό μας σενάριο», λέει στο newpost ο Άρης Φωτιάδης ο οποίος μαζί με τη σεναριογράφο κατέθεσαν αγωγή εναντίον της υποψήφιας ευρωβουλευτού.

Πρωτοδίκως τους επιδικάστηκε αποζημίωση 20.000 ευρώ, οι δύο πλευρές άσκησαν έφεση και το Εφετείο επέμεινε στην πρωτόδικη απόφαση: να αποσυρθεί το βιβλίο ως προϊόν λογοκλοπής και να καταβληθούν 20.000 ευρώ στη σεναριογράφο και το σκηνοθέτη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης συνέβη κι ένα περιστατικό που περιγράφει στο newpost o Άρης Φωτιάδης: «υπήρχε ένας ζωγράφος, φίλος της κ.Τομαή - Κωνσταντοπούλου, ο Δημήτρης Ταλαγάνης, ο οποίος είχε εκδόσει έναν οδηγό για έκθεσή του στη Χιλή. Οι λεζάντες που συνόδευαν τους πίνακές τους ήταν κλεμμένες από το δικό μας σενάριο.  Αυτήν την έκδοση της Χιλής παρουσίασε η κ. Τομαή στο δικαστήριο ως απόδειξη ότι δεν μας είχε κλέψει -αντιθέτως, ισχυριζόταν ότι εμείς κλέψαμε το έργο της. Εμείς όμως βρήκαμε από φίλους στη Χιλή άλλον κατάλογο της ίδιας έκθεσης με διαφορετικές λεζάντες. Έτσι κάναμε μήνυση για πλαστογραφία και απάτη».

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Πηλιχός, μιλώντας στο newpost δηλώνει πως υπέβαλε εναντίον της μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή τον κατηγόρησε ότι εκείνος έκλεψε τα δικά της κείμενα και τα έδωσε στο σεναριακό δίδυμο που τώρα τα διεκδικεί. 

Η απάντηση της Φωτεινής Τομαή μέσω του newpost 

«Καμία τελεσίδικη δικαστική απόφαση εναντίον μου για λογοκλοπή δεν υπάρχει», λέει στο newpost η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ και διευκρινίζει πως ετοιμάζεται η προσφυγή στον Άρειο Πάγο εναντίον της απόφασης του Εφετείου.

Όσον αφορά στα άλλα δύο δικαστικά μέτωπα διευκρινίζει πως «ο Γιώργος Πηλιχός δεν μου έχει κάνει μήνυση αλλά αγωγή, επειδή είπα ότι είναι αστρολόγος... μα αυτό είναι το επάγγελμά του, ενώ ο Άρης Φωτιάδης έχει κάνει μήνυση για πλαστογραφία στο ζωγράφο Δημήτρη Ταλαγάνη. Όμως οι οδηγοί που εκδίδουν για τις εκθέσεις τους οι καλλιτέχνες δεν χρειάζεται να περάσουν από διαδικασία πιστοποίησης, για αυτό τυπώνουν περισσότερους. Έναν από τους πολλούς οδηγούς των εκθέσεων του κ. Ταλαγάνη στη Χιλή παρουσίασαν οι αντίδικοι ως το μη πλαστογραφημένο πρωτότυπο».

Όσο για την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου να αναστείλει τον ορισμό της ως ειδικής απεσταλμένης του Υπουργού Εξωτερικών για θέματα του Ολοκαυτώματος απαντά: «Εγώ του το ζήτησα, προκειμένου να τον βγάλω από όποια δύσκολη θέση».