ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Μανώλης Γλέζος

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2014, 15:20 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2014, 23:18
Υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Μανώλης Γλέζος
Facebook Twitter Whatsapp

Υποψήφιος για την ευρωβουλή θα είναι ο Μανώλης Γλέζος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από την Κρήτη όπου περιοδεύει. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υποψήφιος για την ευρωβουλή θα είναι ο Μανώλης Γλέζος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από την Κρήτη όπου περιοδεύει. 

Όπως αναφέρει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών «από τη μαρτυρική Βιάννο στην Κρήτη ο Αλ.Τσίπρας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου στις ευρωεκλογές του Μαΐου. "Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, που ουδέποτε τέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, θα γίνει από τον Μανώλη Γλέζο, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου", δήλωσε ο κ. Τσίπρας». 

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων από τους ναζί στη Βιάννο.

«Είναι χρέος μας να αποτίσουμε φόρο τιμής και χρέος μας να μην ξεχνάμε. Να μην ξεχνάμε ότι αν σήμερα οι ευρωπαϊκοί λαοί ζουν ελεύθεροι και έχουν νικήσει το φάντασμα της μισαλλοδοξίας, τη μαύρη ιδεολογία του φασισμού είναι διότι κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους και ήταν χιλιάδες αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους στη χώρα μας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημειώνοντας ότι 70 και πλέον χρόνια μετά, «παραμένει ανεκπλήρωτο και ιστορικά αδικαίωτο το αίτημα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης από την πλευρά της Γερμανίας των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού Κατοχικού δανείου», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς «θα διεκδικήσει αυτό το ανεκπλήρωτο χρέος» και ανακοίνωσε ότι «αποφασίσαμε να κοσμήσει με την παρουσία του το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ» ο Μανώλης Γλέζος, η «μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης», ο «ακάματος αγωνιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση αυτή σηματοδοτεί δυο πράγματα. «Πρώτον, ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την εκλογική μάχη όχι σαν μια απλή αναμέτρηση ευρωεκλογών, αλλά ως μια αναμέτρηση με ιδιαίτερα πατριωτικό και εθνικό χαρακτήρα», είπε και κάλεσε όλους τους Έλληνες και τις Έλληνιδες «ανεξάρτητα από το αν βρέθηκαν ποτέ στην κάλπη της Αριστεράς ή αν πιστεύουν στις ιδέες της Αριστεράς να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την καταστροφή που βιώνει ο τόπος μας τα 4 τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του μνημονίου. Να είναι μεγάλη, συντριπτική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε εξελίξεις, να φύγει η κυβέρνηση της καταστροφής, να τελειώνουμε με τα μνημόνια της βαρβαρότητας».

Το δεύτερο θέμα που σηματοδοτεί αυτή η απόφαση, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος «θέλουμε να θέσουμε το μεγάλο θέμα της αποκατάστασης αυτού του ιστορικού χρέους απέναντι στον ελληνικό λαό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο ίδιος, ως ο γηραιότερος ευρωβουλευτής, εάν εκλεγεί με την ψήφο του λαού μας, θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση, θέτοντας το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του Κατοχικού δανείου».

«Τις υποσχέσεις θα τις κάνουμε πράξη» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Αυτό λέει η ιστορία των αγώνων του ελληνικού λαού. Αυτό λέει η ιστορία των αγώνων των πατριωτών εδώ στην Κρήτη και όπου αλλού στη χώρα, που θυσίες και αγώνες παραμένουν ιστορικά ανεκπλήρωτοι, και εμείς θα διεκδικήσουμε αυτό το ιστορικά χρέος και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια του λαού μας και με τη δική σας βοήθεια θα το καταφέρουμε».

«Καραμπόλα» σε ευρωψηφοδέλτιο και Κ.Ο.

Η συμμετοχή του κ. Γλέζου στο ψηφοδέλτιο σημαίνει την παραίτησή του από την βουλευτική του έδρα. Η κίνηση αυτή επιφέρει νέα αλλαγή, καθώς προκαλεί την παραίτηση της Μάνιας Παπαδημητρίου από το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς θα καταλάβει τη θέση του στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις και υπήρξε συμφωνία για τις αλλαγές.

Έτσι παραμένουν δύο κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πιθανόν να καλυφθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σημειώνεται ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις με επίκεντρο την αντικατάσταση της κυρίας Σαμπιχά Σουλειμάν, αλλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα την επιλογή των αντιπεριφερειαρχών.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα πάρει μέρος και ο Αλέξης Τσίπρας.