Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να «υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία» και ζήτησε εκ νέου από όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στο να δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Ωστόσο εκ νέου, όλοι όσοι έχουν υπογράψει» την συμφωνία της Γενεύης «θα πρέπει να κάνουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για μια αποκλιμάκωση», πρόσθεσε. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση για την υλοποίηση» αυτής της συμφωνίας, σημείωσε.

Η συμφωνία της Γενεύης, η οποία υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την ΕΕ και την Ουκρανία αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Ωστόσο ξανάρχισε η βία στη χώρα και η ένταση δεν παύει να κλιμακώνεται.

Το Κίεβο αποφάσισε σήμερα να περάσει στην επίθεση και συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών στην Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλες οι πλευρές της συμφωνίας της Γενεύης θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε οι διατάξεις της να τεθούν πλήρως σε εφαρμογή, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στις παράνομες ένοπλες ομάδες για να δοθεί τέλος στην βία και στις προκλήσεις και για να παραδώσουν τα όπλα τους», ζήτησε παράλληλα η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Ζητώ να τερματιστεί η βία, οι εκφοβισμοί και οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη σχετικά με την προετοιμασία ενδεχόμενων νέων οικονομικών κυρώσεων, ο Μαν απάντησε ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δράση μας εξαρτάται από την κατάσταση εκεί, δεν υπάρχει μια καθορισμένη και γρήγορη καταληκτική ημερομηνία».