Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 τοποθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την έναρξη των συζητήσεων για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ουάσινγκτον, καλωσόρισε εκ μέρους του Ταμείου την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος επισημαίνοντας ότι αποτελεί «σημαντικό ορόσημο στην πρόοδο της χώρας και στην προσπάθεια ανάκαμψης, όπως και η επιστροφή στις αγορές». 

Ο ίδιος μίλησε για «δείγμα προόδου» προσθέτοντας ότι «παραμένουν οι προκλήσεις». Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δείξει ότι θα αρχίσουν «το δεύτερο μισό του 2014».

Ο κ. Ράις απέρριψε, μάλιστα, τους ισχυρισμούς ότι το ΔΝΤ «καθυστερεί» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι «προχωράμε με τάξη». Ο ίδιος πάντως επανέλαβε οτι το χρέος της χώρας μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, επανέλαβε το ότι οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να το απομειώσουν εάν είναι απαραίτητο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Oι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% το 2022» ανέφερε.

Παράλληλα επισήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα συζητήσει την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στα μέσα Μαΐου, που θα αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το πρόγραμμα του ΔΝΤ που διαρκεί μέχρι το 2016 είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για 12 μήνες, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις θα είναι κομμάτι της έκτης αξιολόγησης.